„Kozaraturist“ da ne deložira bivšu radnicu do odluke Ustavnog suda

09-Prijedor---bivsa-radnica-Kozaraturista-pred-objektom-u-kojem-zivi-od-1987.-godine

Prijedorski advokat Miodrag Deretić zatražio je od preduzeća „Kozaraturist“ da ne pokreće izvršni postupak za deložaciju bivše radnice Jelke Vasiljčenko /66/ dok Ustavni sud BiH ne donese odluku o apelaciji u ovom predmetu.

Deretić je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži da Okružni sud u Banjaluci da provede ponovni postupak u predmetu „Kozaraturista“ u stečaju protiv svoje bivše radnice, ali uz uvažavanje odredbe Člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nakon podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH, „Kozaraturist“ dostavio je opomenu Vasiljčenkovoj u kojoj traži da se u roku od osam dana iseli, da uplati preduzeću oko 2.000 KM sudskih troškova i da je od donošenja presude o iseljenju dužna plaćati preduzeću 300 KM kirije mjesečno.

Jelka ne želi napustiti prostor u kojem stanuje od 1987. godine sve dok joj preduzeće ne isplati dug za koji takođe postoji pravosnažna presuda.

U apelaciji je navedeno da nakon 29 godina kontinuiranog korištenja prostorija preduzeća kao svoga stana, Jelka ne može biti deložirana.

U podnesku kojim se dopunjava apelacija Ustavnom sudu, Deretić naglašava da bez obzira na to što Jelkini punomoćnici nisu istakli prigovor zastare za podnošenje tužbe za iseljenje, u Jelkinom slučaju prvostepeni i drugostepeni sudovi počinili su bitnu povredu parničnog postupka i donijeli nezakonite odluke.

„Radi se o prekluzivnim rokovima koji su stroži od zastarnog roka jer na njih sudovi paze po službenoj dužnosti, a ne po prigovoru tuženog“, navodi se u podnesku Ustavnom sudu BiH.

Zajedno sa grupom radnih kolega Jelka je tužila preduzeće zbog neisplaćenih plata i otpremnina i po pravosnažnoj presudi iz 2010. godine „Kozaraturist“ joj je dužan 9664,35 KMplus zatezne kamate. Povjeriocima, među kojima je i Jelka, do sada je isplaćeno pet odsto potraživanja.

„Kozaraturist“ je četiri godine kasnije tužio svoju bivšu radnicu s ciljem da je iseli iz sobe u kojoj živi, a radi prodaje stambeno-poslovnog prostora, i po pravosnažnoj presudi iz maja ove godine Jelka je dužna iseliti se.

Autor: SRNA

Comments are closed.