Kozarčani dali značajan doprinos pobjedi nad fašizmom

Ono što je postigla ratna partizanska generacija treba da bude i ostane trajna inspiracija sadašnjim i budućim generacijama mladih kao svjedočanstvo nepokolebljive hrabrosti i samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji i svom narodu, poruke su sa svečanosti kojima je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Prijedoru.
Ispred spomenika palim borcima i žrtvama fašitičkog terora Omarskoj, gdje je održana centralna proslava delegacije opštine, SUBNOR-a te političkih partija i udruženja položile su vijence, a potom je održan istorijski čas kojem su prisustvovali mještani, veterani rata i nosioci partizanske spomenice, omladina i poštovaoci borbe i tekovina antifašizma.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je tom prilikom istakao da se s ponosom može reći da su Prijedorčani i uopšte Kozara i Kozarčani bili sastavni dio antifašističke koalicije i da su dali značajan doprinos pobjedi nad fašizmom.
„Mi se svake godine sjećamo tog dana, prvenstveno da bi odali počast onima koji su poginuli za ideale borbe protiv fašizma, ali i zato da se ta pošast fašizma nikada ne vrati na ove prostore, da to bude vječna poruka generacijama iza nas da se takvo zlo ne ponovi“, istakao je Pavić.
On je dodao da je Prijedor uvijek bio slobodarski grad, da je takav i danas i da će takav ostati, ali da ima snaga koji uvijek žele Prijedor vraćati u prošlost.
„Takvi neće moći opstati dugo i moraće se opredijeliti jesu li snage prošlosti, retrogradne snage koje vuku unazad ili će se priključiti onima koji žele da naš Prijedor napreduje“, poručio je Pavić.
Dragutin Zdjelar iz Tomašice učesnik NOR-a kao pripadnik Dvadesete krajiške brigade istakao je da je 9. maj važan koliko i naša revolucija i da je njene tekovine potrebno prenositi s koljena na koljeno
„Omladina mora da zna šta se tada dešavalo u svijetu i na našim prostorima, da je Drugi svjetski rat odnio 1,6 miliona žrtava na prostoru bivše Jugoslavije. Izvojevali smo slobodu i stvorili državu koja je bila prilično napredna. Sad se drugačije živi, nastojimo da omladina ne zaboravi tekovine Narodnooslobodilačke borbe i da obilježava i slavi Dan pobjede nad fašizmom“, rekao je Zdjelar.
S područja Prijedora u NOB-u je učestvovalo oko 5.000 partizanskih boraca, od kojih su 2.984 izgubila živote. Prijedor je dao deset narodnih heroja i 564 prvoborca, a danas je među živima samo pet nosilaca Partizanske spomenice, odnosno učesnika rata iz 1941. godine .
SRNA

Comments are closed.