Kraj projekta Udruženja Teodora-Izložbe radova nastalih u radionicama

Udruženje za zaštitu i očuvanje tradicije narodnog blaga Potkozarja „Teodora“ privodi kraju implementaciju projekta „Afirmacija mladih za ostanak na selu“ vrijednog oko 19.200 KM. Radi se o projektu koji se sprovodi u sklopu UNDP projekta „Jačanje lokalne demokratije LOD II“ kojeg finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 miliona eura. Realizacija projekta u MZ Omarska i MZ Kozarac je započela 09.08.2011. godine i traje do 15.03.2012. godine. Kako nam je potvrdila Snježana Latinčić, predsjednica udruženja Teodora, u sklopu projekta su organizovane radionice iz oblasti šivanja, veza, heklanja, pletenja, tkanja i slikanja na staklu. Učesnice obuka su uglavnom bile mlade žene i djevojke koje su bile zainteresirane za navedene oblasti. Na radionicama je u obje mjesne zajednice ukupno prisustvovalo 98 učesnika, a među učesnicima je bilo i djece i muškaraca, da bi se ispoštovala gender ravnopravnost.
Svi polaznici radionica su stekli osnovne tehnike u šivanju, vez, heklanje i pletenje, osnovne tehnike kao što su varijante lančanog boda, bod za iglom, osnovne tenike tkanja kao što su snovanje, uvođenje osnove i tkanje. Slikanje obuhvata nekoliko tehnika i to: oslikavanje na staklu, porcelanu, glina i pravljenje nakita. U MZ Kozarac u oblasti šivanja 3 učesnice su stekle znanje da mogu samostalno da rade, u tehnikama veza 5 učesnica su naučile osnovne tehnike u oblasti tkanja a 1 učesnica je naučila rad na tkalačkom stanu. U oblasti slikanja 3 učesnice su naučile osnovne tehnike slikanja i 1 od njih će započeti izradu proizvoda za turističku ponudu grada Prijedora. U Omarskoj u oblasti tkanja 5 učesnica je naučilo snovati i tkati i osposobljeno je 9 tkalačkih stanova i počeće se sa proizvodnjom suvenir torbica, ponjava i drugih proizvoda. Što se tiče slikanja, 2 djevojke su počele da oslikavaju predmete i prodaju ih. U oblasti šivanja 5 učesnica je naučilo osnovne tehnike šivanja i radiće to za potrebe svojih ukućana.
Kurs veza, heklanja i pletenja vodila je Nataša Antonić, kurs šivanja Zora Dronjić, kurs tkanja Stoja Zrnić i Nirka Dergić, kurs slikanja na staklu Snježana Latinčić i kurs izrade nakita od fimo mase Dražana Dronjić. Završna izložba polaznika projekta „Afirmacija mladih za opstanak na selu“ je zamišljena kao poslednja radionica u okviru projekta a izložbe proizvedenih radova u toku kursa održaće se u obje mjesne zajednice.
U Kozarcu će se završna izložba održati u ponedjeljak, 12.03.2012. godine u Osnovnoj školi „Kozarac“ sa početkom u 11:00 časova, a u Omarskoj će se održati u utorak, 13.03.2012. godine, u Domu kulture u 17:00 časova. Iz „Teodore“ su posebnu zahvalnost uputili svim učesnicima projekta te onima koji su pomogli njegovu realizaciju, stručnom saradniku za mjesne zajednice Radi Aleksiću, stručnim saradnicima za mjesne zajednice Kozarac i Omarska, savjetima pomenutih mjesnih zajednica, KUD „Kozara“ Kozarac te Agenciji lokalne demokratije u Prijedoru.
Tekst i foto – Udruženje „Teodora“ i GradPrijedor.com

Comments are closed.