Do kraja iduće sedmice niz razgovora; Sindikat se ne uključuje u proteste opozicije

Sindikat rudnika ArselorMital i gradonačelnik Marko Pavić

Sindikat rudnika ArselorMital i gradonačelnik Marko Pavić

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je danas da će do kraja iduće sedmice biti održan niz razgovora u vezi sa odlukom Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ „Ljubija“

„U ovom vremenu, do kraja nedjelje iduće, biće obavljeno niz razgovora, među kojima i razgovor sa `Mitalom`. Nakon toga će se donijeti konačna odluka“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa predstavnicima Sindikalne organizacije „ArselorMitala Prijedor“.

On je precizirao da će u razgovorima učestvovati i Vlada i grad Prijedor i sindikat i „Mital“ i da će se konačna odluka, kao i stav Demokratskog narodnog saveza /DNS/ o tome kako će o odluci Vlade glasati u Narodnoj skupštini Republike Srpske, donijeti nakon razgovora s „Mitalom“ i nakon prikupljanja svih činjenica.

„Ima još nekoliko neriješenih stvari. Moramo znati stav `Mitala`. Mi još nismo dobili stav `Mitala` šta misli o odluci Vlade. Za našu konačnu odluku to je vrlo važno, jer to je poslodavac koji ovdje posluje 12 godina i stalo nam je za konačnu odluku upravo to šta će on reći“, kazao je Pavić.

On je naveo da su zahtjevi sindikata, kao i njihov osjećaj ugroženosti dovođenjem u pitanje rada kompanije, a time i njihove egzistencije, te da su njihovi zahtjevi legalni i legitimni i primjereni sindikalnoj borbi.

„Mi jesmo zainteresovavni za što veći broj zaposlenih u Prijedoru i za proširenje proizvodnje, ali isto zainteresovani smo da nijedan radnik koji sada radi ne dođe u poziciju da mu prestane radni odnos ili da mu prava budu ugrožena“, istakao je Pavić.

On je naglasio da ga raduje što se sindikat uopšte politiku ne miješa u svoju borbu za realizaciju svojih prava i što niti organizuje, niti će učestvovati niti podžava bilo kakve proteste vezane za njihov status.

„Ne žele da se politika u to miješa. To mi daje još više snage da zajedno s njima pronađemo rješenje koje će biti od koristi za sve“, dodao je Pavić.

Predsjednik Sindikalne organizacije „ArselorMitala Prijedor“ Milanko Stojnić rekao je da su predstavnici sindikata razgovarali i sa predstavnicima vlasti i sa predstavnicima opozicije s ciljem da se preispita odluka Vlade da bi se bilo sigurno da buduća odluka neće ugroziti prava radnika.

„Nemamo ništa protiv načina opozicije da iskaže svoje protivljenje, ali mi se u to ne uključujemo. Ako bude potrebno, mi ćemo sami organizovati proteste“, rekao je Stojnić.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je da u priči o privatizaciji Ljubije ima dosta nepoznanica i da je potrebno zatražiti stav „Mitala“ o tome.

„Treba u ekonomskom smislu naći najbolje rješenje da rudnik Ljubija proradi, da se ovom rudniku produži vijek i da se zaposli što veći broj radnika“, kazao je Belenzada.

Savez za promjene najavio je da će u četvrtak, 9. juna, u Prijedoru organizovati mirne proteste povodom najave vlasti o prodaji državnog dijela kapitala u RŽR „Ljubija“.

Konferenciju za novinare u vezi sa najavljenim protestima u Prijedoru će sutra u 10.00 časova održati i Gradski odbor SNSD-a Prijedor, najavljeno je danas iz ove stranke.

Autor: SRNA

Comments are closed.