„Kraš“ konačno ispoštovao propise Srpske i preuzeo akcije „Mire“

Hrvatska kompanija “Kraš”, nakon što je prisiljena od organa Republike Srpske blokadom upravljačkih prava, okončala je posao oko otkupa i preuzimanja preostalog dijela akcija preduzeća “Mira” iz Prijedora čime su stekli vlasništvo nad 96,68 odsto akcija.

„Kraš“ se za svaku preuzetu akciju obavezao platiti 1,21 KM, što znači kako ih je ovaj posao koštao oko 4,6 miliona KM.

Podsjećamo, ponuda je objavljena 26. marta i bila je otvorena sve do 27 aprila. Na dan objavljivanja “Kraš” koji zajednički djeluje sa “Mesnom industrijom Braća Pivac” imao je 14.057.065 akcija vrijednosti od jedne marke i udio u preduzeću od 76,09 odsto.

“Za vrijeme trajanja javne ponude za preuzimanje deponovano je 3.804.305 akcija Emitenta (20,59316%), koje je Ponudilac u zakonskom roku preuzeo i isplatio. Po okončanom postupku preuzimanja Ponudilac u svom vlasništvu ima 17.861.370 akcija, što predstavlja 17.861.370 glasova u skupštini Emitenta ili 96,685741% od ukupnog broja glasova”, saopšteno je iz Banjalučke berze.

Podsjećamo, godinu dana nakon utvrđene zakonske obaveze i odluke Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske da im blokira upravljačka prava, hrvatska kompanija „Kraš“ objavila je ponudu za preuzimanje preostalih akcija u najvećoj domaćoj koditorskoj firmi “Mira” iz Prijedora.

“Krašu” je bilo zabranjeno je odlučivanje u skupštini akcionara jer su morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija u prijedorskom preduzeću, a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Autor: D.T. – Capital.ba

Comments are closed.