„Kraš“ nastavlja investicije u keksaru „Mira“

18-prijedor-keksara-mira

U Prijedoru je danas predstavljeno ulaganje „Kraša“ u razvoj prijedorske keksare „Mira“ veće od pet miliona maraka i za prvi kvartal 2017. godine najavljen nastavak investicija u tehnološki park, proizvodne hale, skladišne kapacitete i administrativni dio.

Direktor „Mire“ Marica Vidaković rekla je da poslovni rezultati „Mire“ omogućavaju nove investicije budući da su u odnosu na prošlu godinu proizvodnja i prodaja veće za 14 odsto, da je za prvih devet mjeseci ove godine ostvareno više od 1,1 miliona maraka neto dobiti i da se za iduću godinu planira rast proizvodnje i prodaje od 20 odsto.

„Više od hiljadu tona keksa samo u ovoj godini biće izvezeno na novo `Mirino` tržište – u Saudijsku Arabiju. Plan za iduću godinu za ovo perspektivno tržište je hiljadu i po tona ili više“, navela je Vidakovićeva, podsjećajući da „Mira“ izvozi više od 80 odsto svoje proizvodnje na tržišta od Australije, preko Azije i Ervope do Kanade i Amerike i da ima devezini suficit, a primanja radnika i neke druge pokazatelje iznad republičkog prosjeka.

Ona je dodala da su prije mjesec dana riješeni imovinsko-pravni odnosi „Mirinih“ postrojenja u prijedorskom naselju Svale, da je lokacija u vlasništvu „Mire“ i da više nema nikakvih sporova, ali da investicije u taj dio ne zavise samo od „Kraša“.

„Sve je riješeno na dobrobit i grada i `Mire` jer smo, između ostaloga, ugovorno nešto mi prepustili gradu, a grad nešto nama. Potraban je niz preduslova da sa može investirati u Svale. To znači infrastruktura koja u ovom trenutku ne posotji gore. Imamo samo tehničku vodu, nemamo plin, nemamo kanalizaicju, nemamao niz najključnijih energenata koji su potrbeni za pokretanje proizvodnje“, rekla je Vidakovićeva i najavila da uslijediti razgovori sa gradom.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je „Mira“ najveći izvoznik iz Prijedora i da grad Prijedor to izuzetno cijeni.

„To je fabrika koja stalno svoju proizvodnju obnavlja, rekonstruiše, dograđuje i širi se i povećava broj radnika. Mi imamo dvije uloge: da obezbijedimo `Miri` da funkcioniše po svojim zahtjevima i da se što više radnika zaposli. Oba ta elementa su ispunjena“, rekao je Pavić.

18-prijedor-zvanicnici-u-obilasku-mirinih-pogona

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je od predstavnika „Mire“ danas saznao da nemaju primjedbi na zakonsku regulativu iz oblasti trgovine, ali da ima nekoliko stvari koje treba zajednički uraditi na nivou BiH.

„Moramo naše propise harmonizovati, jer oni izvoze i u Federaciju BiH i lider su na tržištu Republike Srpske, da pokušamo zajedno naći neke stvari, pogotovo kod poreskih dažbina, da to ujednačimo, da oni nemaju bar te probleme kod formiranja cijena, jer sami znate da kod formiranja cijena sve utiče na cijenu“, rekao je Gluhaković.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković rekao je da je danas u Prijedoru lijepo vidjeti da ekonomija, zapošljavanje i bolji život ne poznaju granice.

„Ma koje vjeroispovijesti ili boje kože bili, ovdje se zajednički radi i ova opština bi mogli biti primejr svim opštinama kako treba zajednički raditi jer to je budućnost na prostorima Republike Srpske“, rekao je Jerković.

Zagrebački „Kraš“ prijedorsku „Miru“ preuzeo je 2003. godine i do danas u ovu fabriku uložio više od 30 miliona maraka.

Autor: SRNA

Comments are closed.