Krediti razdvajaju bračne drugove

Kad u kući ponestane novca, suprug se, krišom, zaduži. A kad shvati da ne može da vrati dug, podigne kredit za koji, opet, supruga ne zna. I tako u nedogled dok ne zakuca na vrata zelenaša, i dovede porodicu na ivicu ambisa. Moguća je i obrnuta situacija: da se žena zadužuje, skrivajući to od muža. U svakom slučaju ovakve situacije u RS su sve učestalije i sve češće završavaju razvodom. 

U proteklih deset meseci u Centru za socijalni rad Prijedor pokrenut je 61 postupak za pokušaj mirenja bračnih supružnika i 43 postupka razvoda braka. Broj razvoda nije povećan, ali brakovi sve češće pucaju zbog finansijskih problema.
Sanda Zubanović, advokatica iz Prijedora, kaže da su u protekle dve godine učestali razvodi zbog kredita za koje bračni drug ne zna.
„Zanimljiv je slučaj kada je supruga podigla četiri kredita i zadužila se oko 100.000 KM. Suprug je znao samo za jedan kredit. Ipak, nakon razvoda pristao je da vrati sve njene kredite i dugove, jer nije hteo da ljaga padne na porodicu, jer supruga, naprosto, nakon razvoda nije htela da zna za kredite“, kaže Zubanovićeva.
Sanja M. i njen suprug Mirko M., oboje iz jednog malog grada na severu RS, razveli su se su nakon 20 godina braka. Razvod je tražila supruga, zato što se njen muž zadužio „do grla“.
„Prošle godine dobio je otkaz, a pre toga je podigao dva velika kredita. Jedan, od 70.000 KM, vraća kao žirant. S obzirom na to da imamo dvoje dece, sve obaveze su pale na moja pleća, pa i njegove rate koje on više nije mogao da vraća“, kaže Sanja M., tvrdeći da predugo trpi ovu nepodnošljivu situaciju i da veruje da će joj samoj biti lakše.
Ovakvih primera je mnogo, ističe mr Branka Jandrić-Vuković iz prijedorskog Centra za socijalni rad.
„Beležimo porast razvoda zbog materijalnih problema. Brakovi ’pucaju’ najčešće zbog kredita i nezaposlenosti. Mnogi oženjeni muškarci i udate žene su ostali bez posla, ili ne mogu naći nikakvo zaposlenje. Mlađi parovi trpe uglavnom zbog nemaštine, nemaju rešeno stambeno pitanje, pa je često uzrok razvoda sukob s roditeljima bračnog druga“, kaže Jandrićeva. Ona navodi da žene često razvod traže zbog nasilja u porodici, a muškarci zbog ženine nevere.
Slični problemi su i na drugom kraju RS. U doba ekonomske krize broj razvoda u Trebinju u porastu. Ove godine po prvi put kao razlog za razvod supružnici navode dugove, odnosno kredite uzete bez znanja bračnog druga.
Danica Rašević, socijalna radnica u trebinjskom Centru za socijalni rad, kaže da je od početka godine ovoj ustanovi podneseno 15 odsto više zahteva za razvod nego prošle godine, te su u 10 odsto slučajeva kamen razdora upravo dugovi.

Blic

Comments are closed.