Krov nad glavom za 11 porodica

pomoc

U Prijedoru su danas uručeni ključevi kuća za 11 porodica iz kategorije raseljenih lica i povratnika u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima revidiradne strategije za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Ključeve od svog novog doma danas je dobio i Ranko Ševo iz Gornjih Rasavaca. Sa svoja tri sina i suprugom do sada je živio u staroj i neuslovnoj kući, a ovu zimu će prezimiti u svom novom i toplom domu.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je ovo važan gest i međunarodne zajednice i grada prema dosad nezbrinutim građanima.

„Prijedor ima više od 25.000 povratnika, 18.000 raseljenih lica i 4.000 izbjeglica iz Hrvatske. Bez obzira na to što je 20 godina prošlo od kraja rata, neki od njih i dalje nisu riješili stambeno pitanje“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su neka domaćinstva dobila pomoć u vidu stočnog fonda ili poljoprivredne mehanizacije kako bi postala samoodrživa.

„Zahvalni smo Evropskoj komisiji i UNHCR-u kao investitorima i Hilfsverku, realizatoru. Projekat se nastavlja i iduće godine i grad Prijedor biće za to spreman i ranije nego ove“, rekao je Pavić.

Predstavnik UNHCR-a Seid Husagić rekao je da je vrijednost stanogradnje u Prijedoru 250.000 KM i da će se ta komponenta projekta nastaviti i u narednoj godini u zavisnosti od mogućnosti i potreba.

„Osim stanogradnje, imamo i ekonomsku održivost i socijalnu inkluziju za najugroženije iz kategorije raseljenih i povratnika“, dodao je Husagić.

Trogodišnji projekat „Podrška trajnim rješenjima revidiradne strategije za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“ vrijedan je osam miliona evra i, osim u Prijedoru, sprovodi se u još devet lokalnih zajednica u BiH.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.