Kroz praksu učenje do zarade

Oko stotinu učenika Poljoprivredne škole, u okviru praktične nastave, u plastenicima proizvode rasad povrća te će se uskoro oko 8.000 struka rasada naći u ponudi prijedorskim poljoprivrednim proizvođačima, potvrdila je profesor stručnih predmeta poljoprivredne struke Jovanka Dražić.
– U dva plastenika površine oko 600 kvadrata, već šestu godinu proizvodimo elitne, visokorodne hibridne rasade paradajza, paprike, krastavca, kupusa, celera, a od ove godine imamo i dinju i patlidžan – kazala je Dražićeva.
Ona je dodala da je oko 80 odsto proizvodnje rasada već ugovoreno na osnovu dobrih iskustava od ranijih godina.
– Kompletan proces proizvodnje od sjetve do mjera njege organizuju učenici uz našu pomoć, sa najkvalitetnijim materijalom. Mnoge učenike smo zainteresovali za proizvodnju i veliki broj njih već je savladao ovaj postupak, pa sada samostalno proizvode rasad kod svojih kuća – naglasila je Dražićeva.
Cijena rasada je nepromijenjena i iznosi jednu marku.
Dražićeva je kazala i da sredstva prikupljena na ovaj način uglavnom se vraćaju u nastavni proces, dijelom za nabavku novog sadnog materijala, a dijelom za nabavku učila.
– Novac od prodaje rasada i drugih poljoprivrednih proizvoda biće iskorišćena za više namjena i racionalno tako da ćemo i ove godine učestvovati u finansiranju maturske zabave i troškova maturske ekskurzije za najsiromašnije učenike – istakla je Dražićeva.
Prošle godine je dobit od prodaje rasada bila 5.600 KM, od čega su troškovi nabavke novog sadnog materijala iznosili 3.600KM, a ostatak od 2.000KM je vraćeno u nastavni proces.
– Od toga smo finansirali stručne izlete učenika, njihove sanitarne preglede, pomogli oboljelim učenicima. Osim toga, zahvaljujući ovom novcu nabavili smo opremu za sportska takmičenja učenika, a platili smo i prevoz učenika na praksu u „Prijedorčanku“ – rekla je Dražićeva.
Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.