Krštenje desetoro djece iz višečlanih porodica

Krstenje u manastiru KlisinaU manastiru Klisina kod Prijedora juče je održano krštenje desetoro djece iz tri porodice sa četvoro i više djece, koje je organizovalo Udruženje roditelja sa četvoro i više djece „Roda“ iz Prijedora. Ljiljana Hrvaćanin, predsjednica ovog udruženja, osnovanog prije osam mjeseci, koja je i sama majka četvoro djece i inicijator ove ideje, rekla je da je krštenje organizovano za djecu uzrasta od šest do 20 godina. Prvi put Udruženje organizuje krštenje za šest dječaka i četiri djevojčice, a blagoslov za krštenje dobili smo od igumana manastira Klisina. Finansijsku podršku imamo od privatnog preduzetnika Vojislava Janjoša“, kazala je Hrvaćaninova i dodala da se nada da će biti još krštenja.

Krštenje je obavljeno za djecu iz porodica Matijašević, Crnomarković i Milinković, čijim dvjema djevojčicama je Hrvaćaninova i kumovala.

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece „Roda“ okuplja 250 porodica sa četvoro i više djece, od čega je 20 odsto samohranih majki, a porodice zajedno broje više od 1.500 djece.

„Imamo 500 osnovaca i 300 srednjoškolaca, te zbog toga od 18. avgusta organizujemo humanitarnu akciju pod nazivom ‘I mi smo đaci’, kako bismo pribavili knjige i školski pribor za učenike od prvog do devetog razreda, ali i za srednjoškolce, za nastupajući školsku godinu“, navela je Hrvaćaninova.

Ona je dodala i da je grčki arhimandrit Partenios prihvatio da za 20 porodica sa četvoro i više djece obezbjeđuje pomoć u hrani i odjeći od grčkih porodica. Ministarstvo za porodicu omladinu i sport RS obezbijediće udžbenike za odlične učenike iz ovih porodica.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.