Krstili kćerku u pravoslavnoj crkvi

Čileanac Aldo Kentana i njegova supruga Dragana krstili su u nedjelju u Prijedoru svoju devetomjesečnu kćerku Luisu Viktoriju po pravoslavnim običajima i pokazali da, kako kažu, što ljubav spoji ne mogu da podijele ni okeani.
Upravo pod tim motom, pričaju supružnici, vjenčali su se prije devet godina i u skladnom braku dobili dvije kćerke.
Krštenje male Luise Viktorije obavljeno je u prijedorskoj crkvi svetog proroka Ilije u naselju Urije, a taj sveti čin okupio je i rođake iz Čilea.
Iz daleke Južne Amerike su doputovali ponosni djeda Aldin, otac Hoel Kentana, njegova kćerka Susana, sin Karlos, ali i ostala rodbina.
Aldo Kentana, presrećni otac Luise Viktorije i Emilije i suprug Prijedorčanke Dragane, kaže da njemu nije bio problem da kao katolik pristane da svoju kćerku krsti po poravoslavnim običajima.
„Za mene je to pravo bogatstvo jer u suštini su pravoslavna i katolička crkva hrišćanske. U Prijedoru je u crkvi nevjerovatno lijepo. Okupili su se ljudi i svi nam srdačno čestitaju. To je još jedna potvrda da među ljudima, bez obzira na to kojoj vjeri i kulturi pripadaju, ne smiju da postoje granice“, kazao je Aldo Kentana.
Dragana Kentana kaže da je njen život postao bajka i da joj je srce ispunjeno.
„Aldo i ja upoznali smo se u Njemačkoj, u jednom kafiću. Odmah nas je jedno drugom privukla nekakva hemija, pogledi i iskrice govorile su više od riječi. Sjećam se da su, kada sam svoju odluku da se udam za Alda saopštila mojim roditeljima, bili iznenađeni. Ipak su poštovali moju želju uz uslov moga oca da mi djeca po rođenju nauče srpski jezik . Svog supruga sam naučila da govori srpski, a djevojčice učim paralelno srpski, njemački i španski jezik. To je istinsko bogatstvo“, priča Dragana Kentana, koja danas radi kao šef jedne optičarske radnje u gradu Dahao u blizini Minhena.
Za Alda, koji je službenik u minhenskoj Turističkoj organizaciji, kaže da je dobar suprug i otac.
„Ta jaka porodična veza, koja je zajednička između nas i Čileanaca, recept je za uspjeh svakog braka. Porodica nas zbližava, okuplja i čini nas sretnim i zadovoljnim“, priča Dragana.
Njena majka Nada Javorić, na zabavi koja je u jednom prijedorskom restoranu organizovana poslije krštenja Luise Viktorije, za taj dan se posebno pripremala.
„Naša porodica i prijatelji sedam dana su učili argentinski tango i ples uz muziku ‘Kondorov let’. Čileanski dio familije naučio je igrati užičko kolo. Važno je da smo svi sretni jer smo se uz pjesmu i igru dobro zabavili bez obzira na jezičke barijere“, ispričala je Nada Javorić.
Njen prijatelj Hoel Kentana iz čileanskog grada Rankagua nada se da će ga familija iz Prijedora posjetiti za vrijeme karnevala u Južnoj Americi.
„A tamo ćemo obavezno zaigrati i užičko kolo i zapjevati pjesmu koju sam u Prijedoru naučio, a zove se ‘Banjaluko i ta tvoja sela'“, priča Čileanac Hoel Kentana. Slavlje porodica Javorića i Kentana uz bogatu trpezu, pečenje, po koju ljutu i pjesmu potrajalo je do sitnih jutarnjih časova.
Nezavisne novine

Comments are closed.