Krstovdan u Klisini

vozdvizenje-2016-9

Praznik Vozdviženja Časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, bogoslužbeno je obilježen u Svetomarinskom manastiru Klisina, gdje je u navečerje praznika služeno večernje bogosluženje, a na sam dan praznika Sveta Liturgija, tokom koje su se vjernici i manastirsko bratstvo pričestili Krvlju i Tijelom Gospoda Hrista.

U skladu sa drevnom crkvenom tradicijom iznešen je i Časni Krst, kojeg su cjelivali vjernici sabrani u manastirskom hramu.

vozdvizenje-2016-22
Danas se praznuju dva događaja u vezi sa Časnim Krstom.

Prvo, pronalazak Časnog Krsta na kojem je raspet Isus Hristos, a kojeg je pronašla blagočestiva vizantijska carica Jelena. Naime, idući kroz Svetu zemlju, željela je pronaći i pokloniti se Krstu Hristovom. I tada joj jedan Jevrejin, po imenu Juda, reče da je Časni Krst zakopan duboko ispod Venerinog hrama. Tada carica naredi da se Venerin hram poruši i da se ispod njega kopa sve dok se ne pronađe Krst. I, zaista, našli su tri krsta, ali su bili u nedoumici koji je od tri krsta Hristov Krst. Tada su, na prijedlog patrijarha Makarija, stavljali mrtvaca na prvi i drugi krst, ali on nije reagovao. A kada je stavljen na treći krst, on je oživio. Tada su shvatili da je taj treći Krst uistinu Hristov. Bilo je to 326. godine od Rođenja Hristovog.

Drugo, na današnji dan Crkva Hristova se sjeća događaja iz 628. godine, kada je vizantijski car Iraklije u pobjedonosnom pohodu povratio Hristov Krst iz Persije, jer su ga tamo odnijeli Persijanci i držali ga, kao ratni plijen, punih četrnaest godina.

Želeći svim pravoslavnim vjernicima da ih sila Časnog i Životvornog Krsta osjenjuje i danju i noću, bratstvo manastira Klisina čestita svim pravoslavnim vjernicima današnji praznik!

Izvor: Manastir Klisina

Comments are closed.