Kruna zasijala na Žarkovoj glavi

Gornja Dragotinja kod Prijedora, jedina kneževina na Balkanu, sinoć je dobila novog-starog kneza. Kneževu krunu na svoju glavu ove godine, po odluci Sovjeta kneževine, zadržaće sedamdesetjednogodišnji Žarko Zgonjanin koji je lani izabran za seoskog kneza. Svečano proglašenje počelo je vatrometom koji je nagovijestio kneževu šetnju uz pratnju kneževe garde. Kneza i njegovu gardu obučenu u specijalno sašivene uniforme sa štitovima, kopljima, buzdovanima i zastava pozdravilo je više od 1.000 mještana ovog potkozarskog kraja.

– Draga braćo i sestre, zahvaljujem Sovjetu kneževine koji je ukazao povjerenje i ponovo me predložio za kneza. Obavezujem se da ću u svome mandatu na što bolji način predstavljati selo – kazao je Zgonjanin nakon što je intonirana himna kneževine.

Prema riječima predsjednika Sovjeta kneževine Gornja Dragotinja Milana Karlice, izbor kneza u ovom selu obnovljen je prije šest godina.

On je dodao da Savjet broji 31 člana koji se svake godine sastaje kako bi dao prijedlog i imenovao novog kneza.

– Za izbor kneza postoje utvrđeni kriteriji. Knez mora imati najmanje pedeset godina. To mora biti ugledan domaćin. Njegova dužnost je da predstavlja selo u što boljem svjetlu. On treba da, kako su to činili i ranije kneževi, miri posvađane komšije i pokuša preko državnih institucija da nešto učini za razvoj sela – kazao je Karlica dodajući da je od prvog izbora kneza svaki od njih imao dva mandata.

Tako je odlučeno da se prošlogodišnjem knezu produži mandat.

Karlica je naglasio da se izbor kneza održava u okviru trodnevne manifestacije Dragotinjske večeri koja po zamisli njenog tvorca poznatog kustosa Sime Brdara čuva i njeguje običaje i tradiciju naroda Potkozarja.

Po već ustaljenoj praksi uručena i Dragotinjska povelja, koja je ove godine pripala novinaru Milanu Bogunu.

Izboru kneza u Dragotinji prisustvovao je i načelnik opštine Prijedor Marko Pavić.

– Šest godina bira se knez u ovom selu, a ja sam evo prvi put došao ove godine. Manifestacija je dobro organizovana a zanimljivo je i vraćanje običaja biranja seoskog kneza koje je postalo i neka vrsta atrakcije u Potkozarju jer knezova odavno nema u našim selima – kazao je Pavić koji je inače i dragotinjski zet.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.