KUD Čigre organizovali noć za pamćenje

Protekla srijeda, 18.07.2012. godine će za mnoge Ćelane ali i za goste koji su boravili u ovom mjestu ostati dugo u sjećanju jer je to bila noć druženja uz pjesmu i igru a sve u organizaciji KUD „Čigre“. Samo nekoliko dana prije niko od organizatora nije ni mogao slutiuti da će se sve ovo organizovati na veoma profesionalan način. Naime kada se počelo sa intenzivnim pripremama i kada su predstavnici KUD-a prezentovali svoje planove odmah je grupa naših mještana uskočila u pomoć i donirali početna sredstva. Zatim su upućeni zahtjevi za sponzorstvo prema Robotu, Miri, Total Plusu, OO SDP Prijedor, a naravno i opštini Prijedor.
Nakon što su obezbjeđena potrebna sredstva te namirnice i sokovi kako bi se dostojanstveno mogli dočekati svi gosti došlo se na ideju da se napravi oko 100 litara gulaša što je i učinjeno. Nezaobilaznu ulogu su imale i članice UŽ „Osmijeh“ koje su ponijele veliki teret a za ovu priliku kao svoj doprinos su napravile nekoliko tepsija kolača koji su prodavani a sav prihod je išao KUD-u „Čigre“. I treba im pomoći. Kažu sva sredstva koja ostanu nakon što se podmire svi troškovi će se utrošiti za nabavku nošnji.
Da bi ova noć imala svu svoju čar potrudili su se i gosti a to su KUD „Brdo“ iz Hambarina, KUD „Kozara“ Donja Ljubija, KUD „Koprivna“ te KUD iz Starog Majdana. Ćelanski bend „DINAMIC“ je zabavljao goste sve do poslije ponoći.
Još jedna grupa Ćelana je bila neumorna. Bili su to Fadil Softić, Hidajet Ramić i Samir Mešić koji su bili zaduženi za piće i roštilj a za doček gostiju je bila zadužena Đemila Solo i Almira Ramić. Oko nastupa mladih „Čigri“ brinule su se Anita Ramić koja je ujedno i koreograf te Đana Ramić.
Da Ćela ima posebno mjesto u opštini Prijedor govori i činjenica da je svečanosti prisustvovao, i mimo protokola u Ćeli se zadržao veoma dugo, načelnik opštine gospodin Marko Pavić. On je nakon defilea mladih folklorista u oficijelnom dijelu i govorio i tom prilikom pozdravio naše sugrađane u dijaspori i pozvao ih da se hrabrije odlučuju za investiranje u svom gradu i selu i naglasio da će lokalna zajednica uvijek biti njima na usluzi. Nakon obraćanja otvorio je manifestaciju a zatim zajedno sa oko 1000 Ćelana i gostiju uživao u lijepim koreografijama KUD-ova. Načelnik je u Ćelu došao sa svojim saradnikom Radanom Vukadinovićem, šefom Odjeljenja za stambeno komunalne poslove, jednog od najvažnijih za naše sugrađane. U svom izlaganju načelnik Pavić je između ostalog najavio i dva kapitalna projekta koji bi trebali ući u realizaciju već ove i iduće godine. Radi se o projektima vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacione mreže u ovoj mjesnoj zajednici. (Na posljednjoj sjednici SO Prijedor donesena je odluka o zaduženju opštine za ove i još neke projekte jer EU ulaže 50 %, a opština 50 % sredstava).
Domaćin načelniku Paviću je bio Sead Jakupović, odbornik u SO Prijedor. On se potrudio i obezbijedio da se načelnik isto veče sastane sa grupom naših sugrađana. Petnaestak Ćelana od kojih je desetak bilo onih koji se privremeno nalaze van BiH a ostali su bili žitelji Ćele. Delegacija je bila iz svih dijelova ovog sela a razgovaralo se o budućim projektima koji su važni za Ćelane. Sead Jakupović je upoznao načelnika o potrebi nastavka projekta elektrifikacije čitave mjesne zajednice te hitnom puštanju ulične rasvjete odnosno preuzimanje iste od strane opštine. Zatim je upoznao načelnika o velikoj potrebi asfaltiranja pojedinih putnih pravaca a posebno Grabovca, Bastaha, Varmaza, Marčetića i puta od Donje Ćele prema Miljakovcima. U svom govoru Pavić je upoznao naše sugrađane u dijaspori o naporima koje opština ulaže za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta u Prijedoru. Pričalo se i odrugim temama koje zanimaju naše sugrađane a razgovor je tekao u dobroj atmosferi. Tokom svoga izlaganja načelnik je pozvao Ćelane da daju ponovo podršku i njemu kao načelniku a i svom kandidatu za odbornika.
Što se tiče iznesenih zahtjeva od strane Jakupovića odmah je prihvatio da Grabovac uđe u familiju ostalih mjesta gdje opština finansira uličnu rasvjetu ali je naglasio da se već radi na tome da se za sva ruralna područja ulična rasvjeta reguliše tako da u vrijeme kada za to ne postoji potreba ista ne gori. Takođe je prihvatio da se naredne godine asfaltiraju svi predloženi putni pravci a čak ako se bude moglo jedan od njih i ove godine. Naši sugrađani su bili zadovoljni sa dogovorenim a sa svoje strane su obećali podršku. Na kraju sastanka zahvalili su se načelniku Paviću i pozvali ga da ih ponovo uskoro posjeti a dobra prilika za to će biti završetak radova na društvenom domu koji se finansira sredstvima FMROI i opštine Prijedor.
Dok su jedni dogovarali i planirali buduće projekte velika većina je uživala u muzici ćelanskog benda. Čini se da su najzadovoljniji Grabovčani jer su uoči najvećeg muslimanskog praznika mjeseca Ramazana dobili uličnu rasvjetu pa im to dođe kao ramazanski poklon. Obzirom da je ovaj projekat rađen zajedno sa lokalnim stanovništvom koje je mješovitog nacionalnog sastava predstavnici Grabovca su pozvali načelnika Pavića da im bude gost u nihovom Grabovcu. Poziv je prihvaćen a detalji posjete će se naknadno dogovoriti.
Cela.ba

Comments are closed.