Kune zaposjele centar Prijedora

Stanari nekoliko zgrada u samom centru Prijedora posljednjih nekoliko mjeseci muku muče sa kunama koje su zaposjele ovaj dio grada. Ove životinje ulaze u ulaze zgrada penju se na krovove, a u noćnim satima se mogu vidjeti kako trče po ulici.

– Strah nas je od ovih životinja koje nimalo nije prijatno vidjeti. Vjerujem da se ovakva panika među nama ne bi stvorila da su u pitanju jedna ili dvije životinje već čitav čopor – priča Pava Matanović stanarka zgrade na broju 106 koja je nekoliko puta vidjela ove životinje.

– Prvi put kada sam ih vidjela bilo je to sa balkona. Stojala je na krovu susjedne zgrade. Mlateći rukama uspjela sam je preplašiti, ali odmah ih se pojavilo još nekoliko. Od tada redovno zatvaram balkonska vrata pošto se plašim da mi ne bi ušle u stan – priča Matanovićeva.

Slično iskustvo imala je i njena komšinica Milena Kojić, koja je kunu vidjela u hodniku zgrade.

– One su nekako postale slobodne. Ne plaše se ljudi. U noćnim časovima trče oko zgrada zbog čega ih se plaše djeca. Ne znam kome da se obratimo za pomoć jer nije prijatno biti u susjedstvu sa takvim životinjama koje pripadaju porodici zvijeri – istakla je Kojićeva.

Mještani iz početka nisu bili sigurni o kojoj je životinji riječ. Sumnjali su da na pacove potom na tvoriće, ali kasnije se ispostavilo da nisu u pitanju pacovi i tvorići već kune.

– U to nas je uvjerio jedan naš komšija lovac. Vrlo dobro poznaje vrste  životinja i kada je vidio na krovu obližnje zgrade rekao je da su u pitanju kune zlatice – kaže Zorica Jojić koja takođe veoma često viđa ove životinje kako na krovovima nižih zgrada tako i okolo njih pa čak i kod same robne kuće „‘Patrija“.

– Mislim da je krajnje vrijeme da se nešto preduzme jer ovo postaje nepodnošljivo. Strahujemo za djecu jer ove životinje mogu postati i bijesne – kaže Jojićeva.

Deratizacija

Samostalni stručni saradnik za poslove zdravstvene i socijalne zaštite u opštini Prijedor  Miloš Bijelić pozvao je stanovnike da ne paniče. On je istakao da će radnici banjolučkog preduzeća Eko-bel, koje u gradu obavlja jesenju deratizaciju, izaći na teren i utvrditi da li se radi o kunama ili nekoj vrsti glodara.

– Ovaj problem shvatamo kao hitan zbog čega ćemo odmah utvrditi o čemu je riječ. Poslije toga ćemo preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se životinje odstranile – kazao je Bijelić dodajući da je opština Prijedor ove godine za jesenju i proljećnu deratizaciju te dezinsekciju izdvojila 85.000 KM

Glas Srpske

 

Comments are closed.