Kupatilo san u 21. vijeku

kupatilo sanAleksandri Salešević i njenoj majci Višnji, koje žive u prijedorskom Gašića naselju, pristojno kupatilo je nedostižan san u 21. vijeku. „Donosimo vodu iz susjednih kuća i održavamo higijenu u ovoj prostoriji, koja je sve drugo samo ne kupatilo. Često se pitam koji je ovo vijek i gdje nas dvije živimo“, priča Višnja Salešević i dodaje da ne zna kada im je gore, ljeti ili zimi.

Osamnaestogodišnja Aleksandra jedina je Romkinja u Prijedoru koja završava srednju školu te namjerava da upiše fakultet. Višnja je ponosna na svoju kćerku i kaže da je oduvijek željela da joj omogući dalje školovanje jer je dobar učenik.

„Ne znam da li će biti mogućnosti da ide na studije u Banjaluku pa će možda upisati Visoku medicinsku školu u Prijedoru“, dodaje Saleševićeva.

Aleksandru nismo zatekli u kući jer je bila u školi, a njena majka kaže da je i bolje jer je uvijek imala neprijatnosti kada se ističe da je to jedina Romkinja koja završava srednju školu i nastavlja školovanje.

„Ona je izuzetno skromna djevojka, koja za razliku od svojih vršnjakinja ne traži ništa. Kad vikendom druge djevojke izlaze, ona čita ili izađe, ali kaže da joj je dovoljna i marka, samo da ne izgubi prijateljice koje ima, što me posebno pogađa“, priča Višnja.

Ona radi na pijaci, ali nema mogućnosti da zakupi svoju tezgu pa je Komunalna policija često kažnjava.

Dodaje da živi od te zarade i stipendije od 70 KM, koju njena kćerka ima iz Sarajeva.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.