Kupovina u velikim trgovčakim lancima dominantna navika

market-shopping-korpa

Veliki trgovački lanci najčešći su izbor potrošača prilikom kupovine svakodnevnih životnih namirnica, pokazali su rezultati istraživanja Udruženje za zaštitu potrošača „DON“ Prijedor obavljenom na uzorku od 1.000 stanovnika grada na Sani.

Istraživanje je bilo usmjereno na zadovoljstvo potrošača pružaocima usluga u trgovinama, a veliki trgovački lanci dominiraju zbog toga što objedinjuju povoljne cijene, veliki asortiman robe i mogućnosti kupovine na rate.

„Iako je visina cijena jako bitna za potrošače, kvalitet robe je ipak odlučujući, pa se većina prilikom kupovine odjeće odlučuje za kupovinu brendirane garderobe i obuće“, navodi se u rezultatima istraživanja.

Oblasti istraživanja bile su prehrana, higijena, odjeća, obuća i tehnička roba, a ponuđeni odgovori obuhvatali su 55 trgovina.

„Blizna određene trgovačke radnje, asortiman robe ili ljubaznost trgovaca je takođe utiču na današnjeg potrošača“, stoji u rezultatima istraživanja.

Tehnička roba nabavlja se u specijalizovanim trgovačkim radnjama, dok u kupovini uopšte znatnu zastupljnost imaju kineske radnje i robne pijace.

Uzorak ispitanika obuhvatio je 66 odsto žena i 34 odsto mušakraca, sa dominantnih 73 odsto ispitanika starosti od 25 do 45 godina.

Autor: SRNA

Comments are closed.