Lazići iz garaže u školu po petice

Sve što su ikad napisali u svoje školske teke, Senada (18), Škurta (13), Denis (12) i Kristina (6) Lazić, učenici osmog, sedmog i prvog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora, napisali su na podu garaže u kojoj s majkom Minom (37) žive punih 11 godina.
Običan sto za ovaj „stan“, u kojem se sanja neki bolji život, je luksuz, jer u 20-ak kvadrata tuđeg prostora, koji su Lazići na „privremeno, dok se ne snađu“, dobili 1999. godine, staju tek tri ležaja i šporet. O tome da može i bolje, mali Lazići svaki dan slušaju u školi, od svojih drugara, od kojih i ne kriju da se brojne petice, četvorke i ponosne trojke mogu, kad za to ima dobre volje, „složiti“ i na betonskom podu garaže.
Zadaću pišu na betonskom podu
Mina dobro zna kako uče njena djeca. Zna i kako ih hrani, sa 90 KM mjesečnih primanja, u priči u kojoj ni „večera“ iz kontejnera nije sramota.
-Važno je da ne kradu i ne prose. I da su dobri učenici. Ja nemam ni razreda osnovne škole i zato želim da ih školujem, jer vjerujem da će bolje proći od mene – kaže ova samohrana majka koja je ovih dana, slaveći Bajram, za sebe i svoju djecu poželjela samo jedno, bolji krov nad glavom.
Dnevni Avaz

Comments are closed.