Led potukao usjeve na području opštine Prijedor

Olujno nevrijeme, praćeno kišom i gradom sinoć je pogodilo prijedorsku opštinu i u nekoliko mjesnih zajednica napravilo ogromne štete na usjevima. U Trnopolju i Kozarcu mještani su danas zbrajali štetu i u nevjerici pričali o, kako su rekli, prirodnoj katastrofi koja ih je pogodila.
Aleksandar Rapajić iz Trnopolja, pored Prijedora, juče oko 18 časova snimio je nevrijeme. Grad je udario na njihovu kuću i imanje i zabijelio dvorište kao da je sredina zime. Aleksandar priča da ovakvo nešto nikada u životu nije vidio.
‘’Naoblačilo se, počela je padati jaka kiša, nije izlegalo da će biti tako nešto. Odjednom je počeo da pada led, sitan prvo, nije izgledalo da će biti tako. Onda se stišao i kada je počeo u drugom naletu padati veličine čak i jabuke’’, rekao je Aleksandar.
Tada su i stradali usjevi. Dušan Rapajić, Aleksandrov otac, priča da im je sve uništeno.
‘’Sve što smo imali sve je uništeno na svih 25 dunuma što smo imali zasjeva, bašte, trave, sve je totalno, voće, vidite, vinograd, sve živo što je moglo jednostavno smo šokirani’’, rekao je Dušan.
Nevjerovatno je, kažu Rapajići, da je napadalo toliko leda a potpuno su zanijemili kada su vidjeli da se nije otopio ni danas na temperaturi od oko 20 stepeni celzijusa. Velike štete u nevremenu pretrpio je i Mirsad Cerić iz Hrnića. Nezaposleni otac svoje djece ne može da vjeruje šta ga je snašlo.
‘’Led je poharao sve što je mogao da pohara. Bašte, kukuruze, sve moguće znači. To je naišlo u momentima. Led je poslije završetka, kad je prestao da pada, na zemlji ostao čak i sat i po vremena. To je zabijelilo sve visine možda i 2-3 canta’’, istakao je Cerić.
U Odsjeku za unapređenje poljoprivrede opštine Prijedor ističu da su odamh izašli na lice mjesta. Tatjana Marić, šef ovog Odsjeka je rekla da su formirali komisiju koja će procjeniti štetu.
‘’Ići ćemo korak po korak, odreagovali smo na ovaj dio koji se odnosi na zahtjev poljoprivrednih proizvođača. Komisija kad odradi svoj dio posla pokušaće se naći neko rješenje da se, na neki način, ti ljudi obeštete’’, naglasila je Marićeva.
Nevrijeme je, evidentno, nanijelo veliku štetu poljoprivredi a ono što zabrinajva su dogoričnije posljedice svega ovoga, dodala je Marićeva. Prirodnu katastrofu nisu mogle da spriječi ni osam protivgradnih raketa koliko ih je, juče, ispaljeno na području naše opštine. Joviša Kovačević, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske je rekao da su dejstvovali na području 19 opština i da je za sve kriv gradosnosni oblak kojeg nazivaju ‘’super ćelija’’.
‘’Najviše se dejstvovalo na područu Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banjaluke, Prnjavora, Doboja, Modriče, Šamca, Gradačca i Brčkog. U toku jučerašnjeg dana dejstvovali smo u pet navrata, ali pojavile su se takozvane superćelije, koje bilježimo jednom u dvije godine. Da nije bilo našeg dejstva štete bi bile višestruko veće. Sistem protivgradne zaštite tokom jučerašnjeg dana koristio je satelistke snimke atmosfere, podatke sa vlastitih radara i od zemalja iz okruženja. Koliko su gradonosni oblaci bili snažni u periodu od 17.00 do 22.00 časa najbolje ilustruje podatak da je juče ispaljeno polovina protivgradnih raketa u odnosu na cijelu proteklu godinu’’, dodao je Kovačević.
RTV Prijedor

Comments are closed.