Lenjinovke nikad ne izlaze iz mode

Petar Vujanović (74) jedan je od mnogih penzionera u Prijedoru koji od svoje penzije ne može sebi i svojoj porodici da priušti bezbrižan život, već i dalje mora da radi. Zbog toga svakodnevno po nekoliko časova provodi na otvorenom, jer na jednom štandu u blizini gradske tržnice prodaje ručno izrađene šešire, šubare, kape.
– Izrada šešira je umjetnost koja nikada ne zastarijeva, njihovo dizajniranje je u mnogim zemljama svijeta i danas u domenu visoke mode. Volio bih da su i kod nas mladi ljudi više zainteresovani za krojački zanat, posebno za izradu šešira – rekao je Vujanović, koji je i ovih hladnih dana svakodnevno pored svog štanda.
– Jedino nisam na ulici kada je kiša jer tada nema efekta da prodajem kad sve kisne – priča Vujanović i dodaje da penzija od 160 maraka nije dovoljna njemu i njegovoj supruzi ni za hranu.
– Lijekovi su skupi, godine stigle, tako da ne znam kako bismo preživjeli da ne radim – priča Vujanović.
Kaže da mu za izradu jednog šešira treba cijeli dan, ali da ga ljubav prema ovom poslu najviše drži jer to voli da radi.
– Iako nudim mnoštvo raznih kapa i šešira raznih oblika, najviše se traže kape „lenjinovke“, koje koštaju od osam do 15 KM. Za muški šešir potrebno je izdvojiti od 15 do 20 maraka, a za kape od osam do deset – kaže Vujinović.
On vjeruje da njegov trud ipak nije uzaludan i da oni rijetki koji kupe njegov šešir mogu da ga ponesu bilo gdje u svijetu i neće se postidjeti.
Mladi
Vujanović kaže da šešire izrađuje od posebno rastezljivog italijanskog materijala, a za to mu je potreban i poseban alat.
– Volio bih da imam i nekog mlađeg da mi pomogne. Mlade to ne interesuje, ali ne znaju da im dugme ne može prišiti kompjuter ili mobilni telefon, tako da ne znam kako će to kasnije raditi, ako sada od nas starijih neće da nauče bar to kako se prišiva dugme ili mijenja rajsferšlus – kaže Vujanović.
Glas Srpske

Comments are closed.