Let’s do it- očistimo Prijedor za 1 dan-Počela akcija ekološkog osvještavanja učenika

U toku je akcija sprovođenja ekoloških edukacija u sklopu projekta „Let’s do it- očistimo Prijedor za 1 dan“. Sprovođenje ekološke edukacije je započeto prošle sedmice i u planirano je da obuhvati sve osnovne i srednje škole na području naše opštine. Edukacija je do sada izvršena u nekim osnovnim školama i to: „Petar Kočić“, „Ćirilo i Metodije“, „Kozarac“, „Jovan Cvijić“, te u nekim srednjim školama: Medicinsko-tehnološkoj i građevinskoj školi, Mašinskoj školi, Poljoprivredno-prehrambenoj i Elektrotehničkoj školi. U toku ove sedmice se sprovode edukacije u OŠ „Desanka Maksimović“, „Branko Ćopić“ i drugim školama u ruralnim sredinama.
Cilj ovih edukacija je da podigne svijest mladih ljudi i djece i upozori na štetnost koju uzrokuje neobazrivo ponašanje prema životnoj sredini i nepravilno zbrinjavanje otpada. Takođe se podstiču mladi da se uključe u akciju „Ja recikliram-ja profitiram“ u kojoj bi počeli da odvajaju sekundarne sirovine kao što su plastična ambalaža, najlon i papir, koji bi na kraju mjeseca mogli da prodaju firmama koje se bave otkupom ovih sirovina, nakon čega bi uspješno mogli da skupe novac za ekskurzije, izlete i slično. Ova akcija se već dva mjeseca uspješno sprovodi u OŠ „Ćirilo i Metodije“ u Trnopolju i učenici i roditelji, kao i nastavnici su vrlo zadovoljni ishodom same akcije!
Nakon ekološke edukacije, planiraju se sprovesti radionice reciklaže u školama i vrtićima koje bi pokazale zabavnu stranu recikliranja. Kroz ove radionice učenici bi naučili da naprave sebi nakit od pet ambalaže, te da naprave odjeću od najlona i razne figure, globuse i maske od kaširanog papira.
Ina Ritan – Let’s do it- očistimo Prijedor za 1 dan

Comments are closed.