Let’s Do It Prijedor! – Očistimo Prijedor 9. septembra

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da uzmete učešće u akciji čišćenja Prijedora a samim tim i Bosne i Hercegovine – najvećoj akciji u istoriji BiH posvećenoj čišćenju ilegalnih deponija smeća koja je zakazana za 9. septembar ove godine. Akciju čišćenja „Let’s Do It Estonia 2008“ uspješno su realizovali Estonci sa učešćem 50.000 volontera, a 2010. godine Slovenci sa notiranim učešćem od 270.000 volontera. Na osnovu iskustava iz Estonije i Slovenije, ovu aktivnost uspješno je provelo još 17 zemalja u svijetu. Ove godine se provodi globalna akcija čišćenja cijele planete od ilegalnih deponija smeća (www.letsdoitworld.org).
Sa ciljem davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, Udruženje građana „Ruke“ odlučilo je organizovati akciju na nivou Bosne i Hercegovine. Više od 24.000 mladih već su dali značajnu podršku akciji kao i državni TV servisi, pisani mediji te ugledne osobe iz javnog i privrednog života. Ciljevi akcije su ambiciozni ali ostvarivi:
-Sakupiti najmanje 100.000 volontera koji će učestvovati u akciji,
-Stvoriti prvi državni registar svih ilegalnih deponija smeća,
-Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća,
-Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša.
Da bi akcija u Prijedoru uspjela, ključna karika za uspjeh je uključivanje što više aktivnih volontera i partnera akcije, koje vidimo kao sponu koja će povezati tkivo cjelokupnog projekta. Ohrabrujemo Vas da budete dio istorije – dio rješenja. Sa svakom očišćenom ulicom, parkom i dijelom grada, poslaćemo poruku da je čistoća, zdravlje i dobrobit svih ljudi u Prijedoru, kao i u čitavom svijetu, u našim vlastitim rukama.
U prijedorskom opštinskom registru postoje tek 22 lokacije ilegalnih deponija smeća. Tokom procesa lociranja svih deponija smo pored ovih, uspjeli registrovati još 10 deponija nezavisnih od prvobitnog spiska. Do sada smo ukupno locirali 18 ilegalnih deponija. Trenutno imamo preko 2300 registrovanih volontera i ostvareno partnerstvo sa nekolicinom udruženja i organizacija, kao što su Crveni Krst, Ronilačko udruženje „Sana“, Omladinski centar „Ljubija“, Omladinska organizacija „Spiritus, kao i medijski partneri kao sto su GradPrijedor.com-Portal grada Prijedora te RTV Prijedor i Kozarski vijesnik. Tokom naredne sedmice počinje akcija ekološkog osvještavanja mladih koja će se sprovesti prvo kroz srednje škole, a kasnije i kroz osnovne škole i vrtiće.
Pridružite nam se u mijenjanju istorije i budućnosti Prijedora! Ukoliko želite da volontirate, budete naši partneri ili da podijelite informacije o ilegalnim deponijama, kontaktirajte nas putem e-maila
letsdoitprijedor@yahoo.com ili putem fejsbuk grupe: http://www.facebook.com/groups/lets.do.it.prijedor
Tekst i foto – Let’s Do It Prijedor i GradPrijedor.com

Comments are closed.