Lider prevarenih žiranata hoće u zatvor

Nenad Mirković, predsjednik prijedorskog Udruženja prevarenih žiranata, zatražio je juče od nadležnih da ga smjeste u zatvor, kako bi, kako je naveo, bar u ćeliji sudskim putem pokušao da dođe do pravde za sebe i druge prevarene ljude.
On je istakao da su u bezizlaznoj situaciji kao žrtve prevara, a da su svjesni kako aktuelni zakoni štite kreditne dužnike.
„Tvrdim da smo žrtve mafijaških prevara iza kojih uz dužnike, kojima su mnogi Prijedorčani bili žiranti, stoje službenici i rukovodioci banaka i mikrokreditnih organizacija. Zbog takvih mešetara prevareni žiranti su prinuđeni da godinama otplaćaju tuđe kredite čiju cijenu oni najviše osjete. Prevarenim žirantima rasturene su porodice, ostali su bez posla i vlastite imovine, jer su morali da sami snose teret bankarskih propisa i njihovih kreditnih garancija. Umjesto da policija i sudovi rade svoj posao oni za sve optužuju žrtve prevare, a ne one koji su ih prevaril“, govori ogorčeni Mirković.
On podsjeća da je i on među prevarenima jer je pune dvije godine bankama i mikrokreditnim organizacijama morao otplaćivati tuđe kredite, čak i onih kreditnih dužnika koje nije ni poznavao.
„Tako sam se našao u klasičnom dužničkom ropstvu, radeći od jutra do mraka na prijedorskoj robnoj pijaci ‘Vilako’, kako bi svu zaradu presipao u banke za tuđi dug. Isplatio sam bankama tuđi dug od 35.000 maraka. Ostalo je još da im namirim 60.000. Sada dobivam opomene i tužbe jer tu prevaru više neću da plaćam“, priča Mirković.
On naglašava da prevareni ljudi više nemaju vremena za čekanje, te da će nešto morati konkretnije preduzeti kako bi izašli iz te situacije.
„Udružili smo se i na nivou BiH, a ako nešto hitno ne bude promijenjeno u zakonima, sudstvu, policiji i tužilaštvu blokiraćemo cijeli sistem i financijski i državni. Ovih dana pripremamo sastanak prevarenih žiranata BiH u Šamcu nakon kojeg ćemo poduzeti i radikalne mjere“, kazao je Mirković.
Posebno je apelovao na sudove, koji, prema njegovom mišljenju, donese sramne sudske presude u korist kreditnih dužnika i banaka da dobro razmisle o postupcima svojih sudija.
„U međuvremenu opominjem sve one koji i danas pristaju da budu žiranti raznim mešetarima da to ne čine. Na taj način sebi potpisuju i smrtu presudu“, apelovao je Mirković.
On je podsjetio da je samo na području Prijedora zbog nemogućnosti otplaćivanja tuđih kredita i vlastitih kreditnih zaduženja u posljednje dvije godine samoubistvo izvršilo čak pet građana.
-300.000 prevarenih žiranata u BiH
-1.000 prevarenih žiranata u Prijedoru
-5 žiranata u Prijedoru se ubilo
Nezavisne novine

Comments are closed.