Ljekara koji je priznao da je uzeo mito nagradili novim poslom

Kontroverzni ljekar Marinko Lovre i pored osuđujuće presude i krivičnog postupka koji je u toku, u ponedjeljak je nagrađen novim poslom na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Rukovodstvu UKC Republike Srpske nije predstavljalo problem da zaposle Lovru, iako iza sebe ima brojne slučajeve koji su uzdrmali javnost.

Direktor Opšte bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Mirko Sovilj, rekao je za „EuroBlic“ da je Lovre dobio otkaz kada je osuđen zbog primanja mita.
– Zbog presude koja mu je izrečena mi smo donijeli odluku da on dobije otkaz, jer tako propisuje zakon – rekao je Sovilj.

U Univerzitetskom-kliničkom centru u petak su potvrdili naša saznanja.

– Ljekar Marinko Lovre 19. februara zaključio je ugovor o radu na tri mjeseca. On je raspoređen na radno mjesto doktor medicine-specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS – rekli su u banjalučkoj bolnici.

Lovre je u žižu javnosti dospio kada ga je policija 2014. godine uhapsila zbog sumnje da je pacijentkinji izvadio pogrešan organ.

Njega je tada prijedorska policija sumnjičila da je tokom operacije slijepog crijeva ženi, osim tog organa odstranio i jajnik, a da joj to nije rekao.

U policiji su tada pojasnili da se sporna operacija desila u junu te godine, ali da im je slučaj prijavljen u oktobru.

– Uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da je pacijentkinja prije operacije imala jajnik, dok na kontrolnim nalazima, izvršenim poslije operativnog zahvata, nije uočeno postojanje spornog organa – kazali su tada u policiji.

U Okružnom tužilaštvu Prijedor, u petak su nam potvrdili da je ovaj predmet još uvijek u toku. Međutim, to sve nije bilo dovoljno da on tada dobije otkaz, međutim Lovre se nije tu zaustavio.

On je ponovo krajem decembra 2016. godine uhapšen, ovaj put primio je mito od 1.000 maraka u označenim novčanicama kako bi sačinio lažni nalaz. Lovre je pristao da za ovu cifru sastavi lažni nalaz kako bi jedan Prijedorčanin, koji je od ranije bio poznat zbog krivičnih djela, mogao tužiti policiju zbog navodnih povreda koje je zadobio.

Tokom suđenja on je odlučio priznati krivicu. On je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na kaznu od 20.000 maraka.

Zanimljivo je da tužilac Dragica Glušac tada nije zatražila da se po sporazumu zabrani da određeni period ne može obavljati poslove na kojima je počinio krivično djelo, što je inače praksa u sličnim slučajevima.

Međutim, pored svih ovih stvari on je nagrađen novim poslom, što je zasmetalo ljekarima zaposlenim i na UKC RS i u prijedorskoj bolnici sa kojima smo razgovarali.

– Taj čovjek sramoti bijeli mantil, koji mi sa ponosom nosimo. Kada sam ga primjetio na poslu, nisam mogao vjerovati da mi je on novi radni kolega. Niko ne zna kako je on došao na posao, jer naravno nikakav konkurs nije bio raspisan. Kolege sa kojima sam pričao takođe su se osjećali isfrustrirano zbog toga što je on dobio posao. Zar pored toliko nezaposlenih mladih doktora koji se nalaze na birou, oni posao daju čovjeku kojem je davno trebala biti oduzeta licenca – rekao je jedan od naših sagovornika.

Komora doktora bez reakcije

U Komori doktora medicine Republike Srpske prekjuče nismo mogli dobiti komentar da li su presuda i krivični postupak koje ima ljekar Marinko Lovre dovoljni za oduzimanje licence, jer se predsjednik Nebojša Jovanić nije javljao na telefon.

Ranije su nam u Komori rekli da su na osnovu pravosnažnih sudskih presuda oduzeli licence ljekarima u samo tri slučaja.

Autor: Goran Obradović – Blic.rs

Comments are closed.