Ljubav i humanost utkana u rukotvorine

Teška vremena za život, pa i preživljavanje doprinijela su tome da mnogi ljudi gledaju samo svoja posla i da uz svoju muku često ne vide i nemaju razumijevanja za tuđu. Ali, ima i onih koji i u ova teška vremena brinu i o drugima.

Prijedorčanka Dušanka Vranješ jedna je od onih koja se u pokušaju da pomogne svom djetetu našla u prilici da može da pomogne i drugoj djeci ometenoj u razvoju. Ona je prije nekoliko godina prestala da radi kao krojačica u fabrici „Pobjeda“, jer ima slabovidu kćerku, o kojoj nije imao ko da brine.

– Morala sam da napustim posao i da dijete vodim svakodnevno u Specijalnu školu „Ðorđe Natošević“, jer nisam željela da moja kćerka ostane nepismena – kaže Dušanka.

Ta svakodnevna obaveza vezala je Dušanku za ostale učenike i djecu koja pohađaju Dnevni boravak u toj školi, pa je počela da volontira i da žensku djecu i omladinu podučava vještinama krojačkog zanata.

– Iako su ometene u razvoju, djevojčice su veoma pametne, vrijedne i veoma brzo savladaju vještine. Vole da rade i jedva čekaju da prođe vikend da ponovo počnu sa poslom – naglasila je Dušanka.

Ovaj centar dnevno posjeti oko 14 korisnika, koji su već završili školu i da ne bi bili na ulici, otvoren je Dnevni centar, koji djeluje pri Specijalnoj školi i Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Dušanka dodaje da sa djevojkama izrađuje lutke, veze peškire, hekla stolnjake, a mnogi od njih su savladali i rad na tkalačkom stanu. Direktor Specijalne škole Mustafa Talić kaže da je Dušanka unijela inovacije u rad sa djecom i da je postala dio kolektiva.

– Moj muž je sezonski radnik i primanja su nam skromna, a školujemo i drugu kćerku, koja završava srednju školu. Nekada nije važna zarada, ako neko može da bude koristan. Shvatila sam da sam potrebna ovim djevojkama, čije mi je neizmjerno povjerenje važnije od bilo čega materijalnog – rekla je Dušanka Vranješ.

Prodajna izložba

Dušanka Vranješ sa djecom radi svakodnevno. Poneki učenici znaju da sjede i rade satima.

– Upravo spremamo predmete koje ćemo izložiti na osmomartovskom štandu u centru grada. Tu će naši sugrađani moći da vide njihov rad i da kupovinom nekog od predmeta pomognu da dođemo do novih materijala za ručni rad – istakla je Dušanka Vranješ. 

Glas Srpske

Comments are closed.