Ljubav prema motorima Milivoja Veselinovića duža od pola vijeka

Prijedorčanin Milivoj Veselinović ili „Moto Miki“ kako ga zovu, prvi put je sjeo na motor svog oca daleke 1959. godine sa svega sedam godina i do danas se, iako penzioner, ne razdvaja od svog ljubimca dvotočkaša.

Iako mu je tada nekoliko centimetara falilo da dotakne zemlju, to mu nije smetalo da krišom uzima očev motor.

– Veselinovići su u Prijedoru poznati kao bajkerska porodica. Još je moj deda volio motore, pa smo u njemu i u ocu moj brat i ja imali veliku podršku. Otac je kupio „DKV“ 1957. godine i trebalo mi je 37 centimetara da sa tog motora dohvatim zemlju, ali sam ga, ipak, uz sve napore vozio – rekao je Veselinović.

On je dodao da su imali jedan od ukupno tri motora „kanjasaki“ 350 kubika na području tadašnje Jugoslavije. Jedan je bio u Zagrebu, jedan u Beogradu i jedan u Prijedoru.

Prva moto-trka na kojoj je Milivoj učestvovao bila je u Rogenburgu u Švajcarskoj 1976. godine i od tada je zaljubljenik u motore, a to je prenio i na svoju djecu, te poslije na unuke.

– Obje moje kćerke voze „harlija“. Dvanaestogodišnjem unuku, koji od četvrte godine vozi motor, napravio sam motor, a mlađem koji ima deset godina, a od pete vozi motor, takođe završavam „harlija“, tako da se tradicija nastavlja – rekao je Veselinović.

Kaže da mu je najljepša uspomena na moto-susrete u Šamcu, gdje je njegov moto-klub „Sveti Ðorđe“ osvojio pet prvih mjesta u šest disciplina.

– Osvojili smo prvo mjesto u guranju bureta od 50 kilograma prednjim točkom po travi. Od tada do danas me još niko nije nadmašio u ovoj disciplini – kaže  Veselinović.

Smatra da mladi danas preko noći hoće sve da postanu, rokeri i bajkeri, a to ne može jer treba nešto istinski voljeti da bi se postigao uspjeh.

– Još 2003. godine sam dobio priznanje, pehar i zahvalnicu Auto-moto saveza RS za najuspješnijeg takmičara i za unapređenje auto-moto i karting sporta u RS – ističe Milivoj u čijoj radionici se od 1994. popravlja „sve što se okreće na točku i što ima točak“, kako voli da kaže.

Karting staza

Pokušao je da osnuje i karting klub u Prijedoru, ali  do sada nije naišao na razumijevanje. Smatra da na aerodromu Urije u Prijedoru postoje dobri uslovi za karting stazu i halu zatvorenog tipa da djeca u njemu uživaju jer, kako kaže, i Niki Lauda je počeo na kartingu i završio na formuli.      

Glas Srpske

Comments are closed.