Ljubav prema životinjama oplemenjuje ljude

Da je Kleopatra znala da uživa i da se, da bi održavala svježinu kože, kupala u mlijeku to je već poznato, ali malo je poznato da se kupala u magarećem mlijeku, koje je i tada, kao i sada bilo na cijeni jer se cijena jednog litra mlijeka magarice, gdje ga ima naravno, kreće oko 40 eura. Prijedorčanin Irfan Cepić, iako zna sve ove podatke, ima na svom privatnom posjedu šest magaraca, ali ne da bi dobijao mlijeko i ostvario neku zaradu već iz velike ljubavi prema ovim životinjama.
-Prvo sam kupio magaricu Micu s kojom sam se toliko sprijateljio da ona šeta pored mene šumom ili ide za mnom kao pas, toliko je pitoma. I ne slažem se da su magarci glupi jer su to veoma pametne i dobre životinje, priča Irfan i dodaje da je jednom prilikom imao neke goste i da se samo našalio i pozvao Micu da dotera koze sa obližnje njive.
-Ona se okrenula u tom pravcu i otrčala jedno trista metara te koze doterala pravo pred moje noge. Moji prijatelji su ostali u čudu i sad pričaju da to nisu vidjeli ne bi vjerovali šta se dogodilo, kaže Irfan.
Dodaje da ljubav prema ovim životinjama, ali i prema konjima gaji još od djetinjstva, ali da tada nije bilo mogućnosti da ima ni magarca ni konja.
-Zato sam dok sam malo stao na svoje noge kupio i prvog konja. Dao sam mu ime Imperator, a riječ je o punokrvnom engleskom konju čiji su otac i majka uvezeni iz Engleske i imaju dobar pedigre. Njega najčešće jašem, gotovo svakog vikenda kada vrijeme dozvoljava i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Konj je plemenita i pametna životinja koja na brigu i pažnju koju joj čovjek poklanja uzvraća velikom naklonošću. Ja sa svojim konjima stalno razgovaram i svako ima svoj red za trenutak pažnje, priča Irfan.
Na svom imanju u Puharskoj ima 8 konja, te osim još jednog engleskog i konje iz južnog Tirola, pasmine italijanski sportsko rekreativni konj haflinger.
-To je prekrasan i miran konj, miroljubiv, karakteristično samo u jednoj boji i koliko znam nema ga na ovim prostorima. Znam da ljudi imaju razna interesovanja, pa eto mene ne interesuje ništa drugo nego konji i magarci i tome sam se u potpunosti posvetio, kaže Irfan.
Dodaje da ima veliku želju da osnuje konjički klub, da je neke investicije imao u tom pravcu, kao što su nabavka kvalitetnih jahaćih konja, uređenje prostora, ali da su tu ipak potrebna veća ulaganja i da bi volio da ima još nekog sa ovog područja koga interesuje da se bavi uzgajanjem konja i magaraca.
-Ovdje se preko vikenda kad je lijepo vrijeme okupi više desetina djece koji se raspituju kako bi jahali, a imam čak i interesovanje iz okolnih gradova za terapijskim jahanjem djece sa distrofijom mišića ili ometenim u razvoju. Konji i magarci prenose pozitivnu energiju, to je sigurno, ja se izuzetno osjećam poslije višesatnog jahanja i volio bih da taj sport ovdje zaživi, a siguran sam da ima interesenata, kaže Irfan i dodaje da već duže vrijeme traži kočiju te da bi mogao kao turističku atrakciju da organizuje obilaske grada kočijom.
-Ideja je puno, volje na pretek, ali nedostaju sredstva, dodaje Irfan.
Na svom posjedu ima pravo malo životinjstvo carstvo; zečeve, guske, ćurke, golubove, neobične vrste živine i paunove, pa čak i rijetkog bijelog pauna. Kaže da nabavka svake nove životinjske vrste znači dodatni posao, ali da njemu nije teško da svakodnevno poslije posla dođe na imanje gdje nastavi da radi. Životinje vole ljude, a posebno one koji se brinu po njima i kaže da on to najbolje osjeća.
Glas Srpske

Comments are closed.