Ljubica Babić život posvetila obrazovanju djece

Učiteljica iz Osnovne škole „Omarska“ Ljubica Babić proglašena je za najbolju učiteljicu u 2008. godini na području prijedorske opštine.

Za 37 godina radnog staža i učiteljevanja po školama prijedorske opštine, Babićeva je brojne generacije naučila prvim slovima, sabiranju i oduzimanju, a njeni bivši učenici rado je se sjećaju i za nju imaju samo riječi hvale. Znala je da mnogim prvacima učini lakšim i ljepšim prve školske dane.

– Djeca su moja ljubav. Njima i njihovom obrazovanju posvetila sam svoj radni vijek, a mogu reći i cijeli život. Zato mi Svetosavska povelja mnogo znači – kaže Ljubica Babić.

Završila je Učiteljsku školu 1972. godine.

– Nisam dalje nastavila školovanje jer smatram da su te škole u to vrijeme stvarno osposobljavale ljude za svoj posao. To sam odmah i dokazala na svom prvom radnom mjestu u Područnoj školi u Jelićkoj, gdje sam provela punih 13 godina – prisjeća se Ljubica.

Kaže da je u to vrijeme pješačila 13 kilometara do posla, jer nije bilo prevoza.

– Kako je u mom životu sve u znaku broja 13, moram istaći da sam upravo toliko godina provela i u Područnoj školi u Niševićima. Evo već 11. godinu radim u Omarskoj – kaže uz osmijeh Ljubica.

Ističe da pamti teška vremena, kada na selu nije bilo struje , pa je morala da čita i radi sa djecom uz svjetlo svijeće. Međutim, toliko je voljela svoj posao da joj ništa nije bilo teško.

– Znalo se desiti da rijeka Gomjenica poplavi i ja bih se izula i prešla preko vode da bih stigla na vrijeme na posao, jer nisam mogla da dozvolim da me djeca čekaju – kaže Ljubica.

Ponosna je na sve generacije koje je izvela, jer su sada to ljekari, profesori, mada ima i zanatlija, ali sve su to časni i pošteni ljudi.

– Svaka moja generacija, pogotovo dok su u školi ili u selu gdje radim, često me posjećuju, donesu mi poneki cvijet, dođu da se pozdrave i to mi puno znači, jer sam uvijek voljela djecu, a i ona mene. A ta uzvraćena ljubav je najjača – kaže Ljubica.

Ljubica Babić smatra da rezultati njenog rada govore više od bilo kakvog priznanja ili diplome.

– Poziv učitelja je jedno veoma humano i zahtjevno zanimanje, koje nikad neće izgubiti svoju vrijednost. Učitelj koji radi svoj posao uvijek će imati autoritet i to ne može promijeniti bilo kakvo moderno vrijeme – kaže Ljubica i dodaje da kada bi bila ponovo u prilici da bira, opet bi izabrala učiteljski poziv.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.