Loša higijena u svakoj drugoj prijedorskoj pekari

U 18, od ukupno 35 pekara koje su protekle godine kontrolisali prijedorski inspektori, utvrđeno je da nisu ispunjeni higijenski uslovi.
Ovo je izjavila glavni opštinski sanitarniinspektor Slobodanka Banović.
Ona je naglasila su pekare ispunjavale uslove za obavljanje djelatnosti, ali da su se higijenski nedostaci ispoljavali u opremi, priboru za pakovanje, korpama u kojima se pekarski proizvodi prevoze na tržište i prevoznom vozilu.
Opštinska zdravstveno sanitarna inspekcija je prošle godine u sklopu zajedničke akcije kontrole zanatskih radnji pekara kontrolisala 35 objekata i pri tom konstatovala da pet pekara nije u funkciji i da je kod 13 pekara stanje uredno a kod 18 pekara neuredno. Na dvije pekare je stavljen katanac dok se ne obezbijede higijensko-sanitarni uslovi.
Glavni opštinski sanitarni inspektor Slobodanka Banović je istakla da su protiv vlasnika te dvije pekare podnesene prekršajne prijave
– Istog momenta zabranjen im je rad i dostavljeni su prekršajni nalozi dok se ne stvore uslove za obavljanje pekarske djelatnosti. U takvim slučajevima, mi ne postavljamo rokove već kad budu uklonjeni svi nedostaci vlasnici nas zovu da ponovo obavimo kontrolu – kazala je Banovićeva.
Uprkos činjenici da su u skoro pola pekara uočeni nedostaci, Banovićeva smatra da stanje nije alarmantno.
– Nedostaci se uglavnom odnose na krečenje prostorija posebno poslije zime. Problem je u objektima koji rade na drva. Potrebno je veliko proljećno spremanje radnog prostora u pekarama – rekla je Banovićeva.
U zajedničkim kontrolama koje sprovodi higijensko-sanitarna inspekcija učestvuju i sanitarna, tržišna, ekološka, građevinska i vodoprivredna inspekcija.
Krečenje
– Poslije kontrole smo naložili uklanjanje higijenskih nedostataka krečenjem, detaljnim pranjem i dezinfekcijom radnog prostora, a i ovih dana naši inspektori su na terenu i obilaze pekare – rekla je Banovićeva.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.