Lov na brze vozače u RS: Presretači ga ulovili na gasu od 136 km/h

Dva presretača na putevima RS, dva neobilježena policijska vozila crna škoda superb i crni hjundai i30, u prvih pet dana nakon što su puštena u saobraćaj zabilježili su na području Prijedora čak 128 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine.

Podatak je ovo MUP-a RS, koji ističe da je od ukupnog broja evidentiranih prekršaja radarskim sistemom „Gatso“, u direktnoj kontroli izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisan 8 učesnika.

Na području PU Prijedor mjerenje brzine kretanja motornih vozila vršeno je u dolasku i odlasku na dionici magistralnog puta M4 Omarska-Prijedor-Novi Grad, rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS.

„Na toj dionici evidentrano je 128 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, a u direktnoj kontroli sankcionisano je osam učesnika. Na istoj dionici puta na ograničenju brzine od 80 kilometara na čas, evidentirana je najvećea brzina od 136 kilometara na čas“, kaže Miljanovićeva.

Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je bitno da ova vozila daju svoje rezultate i da evidentraju prekršioce, odnosno vozače koji voze iznad dozvoljenih brzina.

„MUP RS posvećeno radi na kontroli saobraćaja, te se ovi automobili svakodnevno nalaze na putu i zato je rezultat značajan broj prekršaja“, rekao je Tešić.

Apelovao je na vozače da poštuju ograničenja brzine, te da je svaka brzina opasna za učesnike u saobraćaju, posebno ako se radi o eksternim prekoračenjima.

„Eksterna prekoračenja nam govore da imamo prostora još da djelujemo na naše vozače, tu se radi o nesavjesnim vozačima koji nisu svjesni rizika koje brzina nosi“, rekao je Tešić.

Jedan od vozača iz Prijedora, smatra da se puštanjem presretača u saobraćaj prilično usporio saobraćaj na pojedinim dionicama.

„Na putu Banjaluka-Prijedor otkad su pušteni presretači u funkciju se vozi dosta sporije, pa pojedini vozači iz opreza ili straha voze i dosta ispod ograničenja čime se stvaraju kolone i dolazi do preticanja što stvara kontraefekat i potencijalno opasne situacije“, kaže ovaj Prijedorčanin.

Autor: Goran Lajić – Nezavisne novine

Comments are closed.