Lubenica iz Potkozarja-slatka i sočna

Dragana i Boško Vidičević i njihovo četvoro djece iz prijedorskog naselja Rasavci godinama žive od poljoprivrede. Osnovna djelatnost im je uzgoj lubenice, čime se rijetko ko u ovom dijelu Potkozarja bavi.
Njihove lubenice ništa nisu lošijeg kvaliteta od onih iz Lijevča polja ili Semberije, a uz to su svježije, s obzirom da iz bašte direktno idu na ruke mušterijama.
Ove godine, kako kaže Dragana, zasijali su pet dunuma ovog voća, koje su počeli proizvoditi sasvim slučajno.
– Jedan čovjek iz komšiluka počeo je uzgajati lubenice. Dobro mu je išlo, ali je iz određenih razloga prestao time da se bavi. Pošto smo vidjeli da lubenica ovdje može dobro da uspijeva, odlučili smo da se upustimo u taj posao i nismo se pokajali. Već sedam godina bavimo se time i odlično nam ide – otkriva Dragana.
Prema njenim riječima, oko uzgoja lubenice nema mnogo posla, jedino je važno dobro pripremiti zemljište, nabaviti kvalitetno sjeme te obezbijediti navodnjavanje.
– Sjeme nabavljamo u Gradišci. Proizvodimo ranu i kasnu lubenicu, tako da već početkom jula imamo lubenice za prodaju. Garantujemo kvalitet, što mogu potvrditi i naše redovne mušterije, prije svih, naše komšije koje lubenice kupuju isključivo kod nas – kaže Dragana.
Sve što uzgoje prodaju kod kuće na tezgi koja se nalazi na ulazu u dvorište, a sadnja je za sada isplativa.
– Od uzgoja lubenice napravili smo kuću. Nismo je u potpunosti završili, ali je useljiva. Osim toga, imamo četvoro djece, od kojih troje ide u školu. Oni nam mnogo pomažu u periodu sjetve – kaže Vidičevićeva, dodajući da joj suprug nije nigdje zaposlen, pa žive isključivo od poljoprivrede.
Inače, Vidičevići imaju samo osam dunuma zemlje, a pored lubenice, uzgajaju dinju, kupus i pasulj. Do sada nisu uzimali poljoprivredne kredite niti namjeravaju, jer uzgoj finansiraju od onoga što zarade prodajom svojih biljaka.
Fokus

Comments are closed.