Magistar bez posla

Miroslav Pavić (59), magistar mikrobiologije, već godinama se nalazi na evidenciji Filijale za zapošljavanje u Prijedoru.

Iako je mikrobioliguju magistrirao na Fakultetu prirodno-matematičkih nauka u Zagrebu prije prošlog rata u BiH, stalni posao još nije našao.

„U tome me spriječio rat, jer u toj nesreći nije bilo posla za mene, a poslije rata dobijao sam tek privremene radne angažmane u nekim prijedorskim osnovnim školama. Sada sam i u poodmaklim godinama života, kada stručnjake iz moje branše rijetko ko traži“, kaže Pavić.

Nada se da će uskoro biti ponovo radno angažovan, jer se, za razliku od Prijedora, za njegovo zvanje i znanje, kako ističe, raspituju u susjednoj opštini Sanski Most.

„Ako tamo dobijem posao, konačno ću izbrisati svoje ime s evidencije nezaposlenih u Prijedoru, jer mi je dosadilo da me kao jedinog nezaposlonog magistra mikrobiologije stalno pozivaju novinari“, kaže Pavić.

Njegov slučaj nije usamljen, jer je u Prijedoru zabilježena i priča jednog profesora, koji umjesto rada za katedrom prodaje lozove i bingo listiće obilazeći kafane i dijeleći „sreću“ Prijedorčanima na gradskim ulicama.

„Ništa neuobičajeno, jer stručnjaka sa fakultetskim diplomama koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u RS i FBiH imamo na pretek. Samo na području prijedorske berze rada posao traži 134 lica s fakultetskom diplomom“, tvrdi Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale za zapošljavanje u Prijedoru, koja obuhvata i opštine Novi Grad/Bosanski Novi, Kostajnicu, Kozarsku/Bosansku Dubicu, Krupu na Uni i Oštru Luku.

On ističe da je među njima najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, psihologa i žurnalista.

„Najčešće je riječ o osobama koje su završile neki od privatnih fakulteta“, kaže Suvajac.

Tokom ove godine, kako tvrdi Suvajac, zabilježen je porast nezaposlenih na prostoru regije Prijedor.

„Prema našoj evidenciji, posao aktivno traži 19.097 lica, od čega je samo u Prijedoru 11.800 nezaposlenih. Prošle godine, primjenom Zakona o fiskalizaciji i zbog svjetske finasijske krize posljednjih mjeseci, porastao je broj odjavljivanja malih trgovačkih radnji, tako da se na evidenciju Filijale prijavilo oko 1.000 novih nezaposlenih lica“, rekao je Suvajac.

On kaže da je ipak optimista, jer smatra da će se, zahvaljujući mjerama koje je donijela Vlada RS o ublažavanju posljedica krize, mnoge stvari popraviti i u Prijedoru.

„Očekujemo i nova zapošljavanja, jer su za angažovanje radnika koji se nalaze na evidenciji Filijale za zapošljavanje Prijedor interesovanje već iskazali neki od prijedorskih privrednih subjekata“, kaže Suvajac.

Prema njegovim riječima, ono što ohrabruje je činjenica da je raspisan i javni poziv za korištenje sredstava iz projekta Podrške zapošljavanju povratnika u RS, za čiju je implementaciu Vlada RS izdvojila milion KM.

„Projekat ima za cilj da do posla dođe 400 povratnika koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u RS“, pojasnio je Suvajac.

On je dodao da je kroz realizaciju projekta predviđeno sufinansiranje samozapošljavanja povratnika od po 3.000 KM, kao i stimulacija za zapošljavanje te kategorije nezaposlenih kod poslodavaca, koja iznosi 2.000 KM po jednom nezaposlenom licu.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.