Majka sa petoro djece izbačena na ulicu

Mina Lazić (37), samohrana majka petoro djece, koja je u četvrtak deložirana iz garaže u prijedorskoj Partizanskoj ulici, izjavila je da će, ukoliko ne bude riješena njena stambena situacija, „dići ruku na sebe i djecu“.
Ona je u Prijedor stigla prije 12 godina, a sa djecom je boravila u tuđim garažama, šupama i podrumima.
„Školujem četvoro, od petero svoje djece i svi su mi dobri đaci. Hranim ih zahvaljujući sakupljanju sekundarnih sirovina, a mjesečno na tom poslu uberem jedva 90 maraka. Nemamo prava na život, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Na koja god sam vrata zakucala svi su mi obećavali pomoć, a nismo dobili ništa“, govori ova samohrana majka.
U garaži iz koje su deložirani nisu imali ni struju ni vodu, a djeca su učila uz svijeće. Desetak višečlanih romskih porodica najavilo je i proteste. Tvrde da Mini Lazić neće dozvoliti da se ubije ni da naudi svojoj djeci.
„Ona je poštena majka koja od ranog jutra obilazi kontejnere po Prijedoru kako bi našla nešto željeza i prehranila djecu. Sramota je nadležnih u Prijedoru što nisu privremeno zbrinuli ovu porodicu. Imamo dokumente da smo azilanti sa Kosava, ali nemamo nikakva prava“, govori Coli Sadri, komšija Lazićeve.
Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma Prijedora, kazao je da nema načina da pomogne Mini i njenoj djeci te da im obezbijedi bar privremeni krov nad glavom.
„Potpuno sam bespomoćan. Dok su predstavnici UNHCR-a bili na ovom području, oni su pomagali Romima koji imaju azilantski status. Sada ove porodice, izgleda, nisu ničija nadležnost. Zato apelujem na lokalnu zajednicu i Centar za socijalni rad da pomognu Mini Lazić i njenoj porodici. Oni su sada bukvalno na ulici. Valjda nadležni mogu da obezbijede neki montažni kontejner za smještaj ove porodice“, kazao je Salešević.
Lazići, kako smo provjerili, nisu ni u nadleženosti Centra za socijalni rad, jer njihov smještaj zbog azilantskog statusa ne mogu da koriste. Kako tvrde socijalni radnici, trenutni stambeni fond kojima raspolažu je prebukiran i na taj smještaj Lazići ne mogu da računaju.
Nezavisne novine

Comments are closed.