„Mala škola zdravlja“ – Rajlić: Djeca nisu gladna

srna-mala skola zdravlja-odlazak u teslic 1U „Maloj školi zdravlja“, koja se održava od 10. do 20. januara u Tesliću s ciljem prevencije kardiovaskularnih oboljenja za gojaznu djecu od sedam do 14 godina, učestvuje 91 dijete iz banjalučke, bijeljinske, dobojske i prijedorske regije, potvrdila je Srni koordinator projekta za prijedorsku regiju pedijatar kardiolog Nada Rajlić.

„Poruka svim roditeljima je da djeca nisu gladna. Ima djece koja su se prvi put odvojila od roditelja i mogu reći da su, prema prvim utiscima, djeca zadovoljna. Takođe, mogu reći da malo koji roditelj svome djetetu može priuštiti ovo što će djeca dobiti tokom deset dana kampa“, kazala je Rajlićeva.

Ona je istakla da je najveća briga roditelja da im djeca ne budu gladna, s obzirom da im je bilo zabranjeno da nose džeparac i da nose grickalice, slatkiše ili bilo koju hranu i piće.

„Svi koji smo voditelji programa hranimo se jednako kao djeca. Ilustracije radi, prvog dana za ručak smo imali paradajz čorbu, bareno povrće i kuvanu teletinu, salatu od kupusa i mrkve i za dezert voćnu salatu“, navela je Rajlićeva.

srna-mala skola zdravlja-odlazak u teslic 2Prema njenim riječima, djeca ustaju u pola osam, od osam do pola devet imaju jutarnju šetnju, u pola devet doručak, u 9.30 trening, u 11.00 užinu, u 13.00 ručak, od 14.00 do 16.00 radionicu koju vodi psiholog, u 16.00 užinu, a od 16.30 do 18.00 plivanje u bazenu, gdje su djeca podijeljena u dvije grupe koje rade po 45 minuta.

„Raspored je takav da djeca ne bi izlazila napolje nakon bazena. Od 18.00 do 19.30 je slobodno vrijeme, u 19.30 večera, a u 20.00 užina. Od 21.00 do 22.00 su večernje aktivnosti, a na spavanje se ide u 22.00 časa i djeca se ne smiju zaključavati sobe u kojima borave“, naglasila je Rajlić.

Ona je dodala da će ljekari danas djeci mjeriti tjelsenu težinu, visinu, obim struka, obim kukova i debljinu sala, a isto to učiniće i 19. januara, dan uoči završetka kampa.

Sa djecom u Tesliću borave pedijatri kardiolozi, medicinske sestre, nastavnici, psiholozi, nutricionisti i instruktori sporta.

Projekat „Mala škola zdravlja“ inicirali su Udruženje kardiologa Republike Srpske i Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banjaluka s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti kojima je gojaznost jedan od vodećih faktora rizika. Finansiraju ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a podržavaju zdravstvene ustanove u lokalnim zajednicama.

Projekat „Mala škola zdravlja“ počeo je ljetos, a u narednih deset godina 7.000 djece povećane tjelesne mase uzrasta od 7 do 14 godina trebalo bi da boravi u kampovima, ljeti na Jahorni, zimi u Tesliću.
SRNA

Comments are closed.