Manifestacija Dan bez automobila-Stop motornim vozilima u centru grada

Svjetski dan bez automobila obilježen je u Prijedoru obustavom saobraćaja u ulicama uže gradske zone centra i to od 11.00 do 14.00 časova.

U obilježavanje 22. septembra uključili su se učenici iz osnovnih škola „Desanka Maksimović“ iz Prijedora i „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja, te članovi Tekvando kluba „Ljubija“.

Članovi ekoloških sekcija ovih škola svojim transparentima i likovnim radovima, koje su nosili u šetnji gradskim korzom, ukazali su na potrebu veće brige o životnoj sredini.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove opštine Prijedor apelovalo je na sugrađane da tokom ove sedmice, umjesto automobila koristite alternativne i ekološke vidove saobraćaja.

„Na taj način daćete svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života u gradu odnosno smanjenju zagađenja u vazduhu, buke, emisije gasova sa efektom staklene bašte i potrošnje struje“, poručili su iz ovog odjeljenja.

Opština Prijedor je 2002. godine potpisala povelju „U grad bez automobila“ čime se svrstala u grupu od više od hiljadu evropskih gradova koji 22. septembar obilježavaju kao dan nekorištenja automobila.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.