Marko Pavić: Cementara zamajac razvoja Srpske

Izgradnjom cementare Prijedor će dobiti zamajac za industrijski razvoj i postaće industrijski centar Srpske. Porašće industrijska proizvodnja, izvoz i zapošljavanje oko 600 radnika, te očekujemo i indirektne efekte rada cementare – upošljavanje znatnijih kapaciteta željeznice, drumskog prevoza, građevinarstva i drugih djelatnosti, rekao je za „Glas Srpske“ načelnik opštine Prijedor Marko Pavić.
* GLAS: Kako gledate na ulogu opštine u podsticanju privrednog razvoja? Koliko ona na tom planu čini i može?
PAVIĆ: Povoljan ambijent i klima za privlačenje investitore je nešto na čemu radimo već duže vrijeme. Novi mandat počinjemo u vrijeme krize u svijetu, u vrijeme kada se u svijetu predviđa pad industrijske proizvodnje. Smatram da bismo uz pomoć najavljene pomoći Vlade RS mogli investiciono preskočiti ove negativne uslove za rad. Investicije ne bismo prekidali i nadam se da ćemo to realizovati. S druge strane, činjenica je da će programu mjera štednje podsticajna sredstva ostati na planiranom budžetskom nivou već dovoljno govori o našem odnosu prema podsticaju privrednog razvoja.
* GLAS: Vi ste bili i predlagač niza mjera kao odgovora na svjetsku ekonomsku krizu. Kakve su procjene njenog uticaja na stanje u prijedorskoj opštini?
PAVIĆ: Restriktivne mjere su konkretne i treba da zažive u praksi, odnosno da dovedu do 3,3 miliona KM uštede u budžetu. U okviru podsticajnih mjera obučićemo stotinu mladih ljudi, učenika za privatni biznis, a zaposlićemo 100 radnika putem raznih projekata. Usvojenim mjerama nećemo zadirati u obrazovanje i podsticajne kao i programe zdravstvene i socijalne zaštite.
* GLAS: Opština Prijedor dobija značajan proizvodni kapacitet cementaru. Šta će ona značiti za Prijedor i u kojoj mjeri je produkt dobrog ambijenta za ulaganje u Prijedor?
PAVIĆ: U izgradnju Fabrike cementa u Prijedoru kompanija „ARIKAM“ iz Madrida, investiraće 192 miliona evra, što će ujedno biti i najveća strana investicija na području ove opštine, a poslije energetskog sektora i jedna od većih i u RS. Izgradnjom ovog strateškog objekta Prijedor će dobiti zamajac za industrijski razvoj i postaće industrijski centar Srpske. Pored toga izgradnjom ovog privrednog kapaciteta u Prijedoru će porasti industrijska proizvodnja, izvoz i zapošljavanje oko 600 radnika, te očekujemo i indirektne efekte rada cementare – upošljavanje značajnih kapaciteta željeznice, drumskog prevoza, građevinarstva i drugih djelatnosti.
Planovi
* GLAS: Kakva je Vaša vizija Prijedora za četiri godine i ima li mjesta optimizmu?
PAVIĆ: Naša opština će u narednih pet godina sigurno izgledati drugačije nego sada. Gotovo je izvjesno da ćemo imati dovoljno pitke vode, da će Prijedor postati univerzitetski grad, da ćemo konačno imati svoj bazen, ali i nekoliko većih investitora te biti bogatiji za nekoliko značajnijih privrednih subjekata. Osnovna preokupacija opštinske administracije u narednom periodu biće zapošljavanje.
Glas Srpske

Comments are closed.