Marko Pavić-Moral čini čovjeka

Iako je prije gotovo 3 decenije iz svog života izbacio kafe i cigarete, načelnik opštine Prijedor i lider Demokratskog narodnog saveza,Marko Pavić, priznaje da i dalje, bez obzira što on to lično ne konzumira, najviše voli ugodne razgovore i ćaskanje „uz kafu“, kako se to popularno kaže.
„Fokusu“ otkriva kako za zdrav život nije dovoljno odreći se pojedinih poroka, već da za tako nešto čovjek mora biti okružen dobrim i pozitivnim ljudima, uvijek spreman na šalu i dobru zabavu.
FOKUS: Da li imate slobodnog vremena i kako ga provodite?
PAVIĆ: Vrlo malo imam slobodnog vremena, jer sam načelnik opštine, a u isto vrijeme vodim i jednu respektabilnu političku stranku. Moram zahvaliti svojoj porodici, koja mi je davala veliku podršku i namirivala ono što ja nisam s njima. Slobodno vrijeme uglavnom provodim na imanju van grada, gdje imam i vikendicu. Volim sve što je povezano s prirodom, pa se tako zanimam uzgojem voća, uređivanjem trave, živice… To me relaksira. Nikada nisam zaboravio staro društvo iz gimnazijskih i studentskih dana. Svaku priliku koristim da se nađem sa njima. Takva druženja mi veoma prijaju, pune baterije i omogućavaju da nastavim dalje.
FOKUS: Poznati ste kao veliki zagovornik i ljubitelj kontinentalnog turizma. Zbog čega?
PAVIĆ: Da, volim kontinentalni turizam, ponajviše zbog toga što sam veliki zaljubljenik u istoriju, pa svaku priliku koristim da obiđem neke od istorijskih znamenitosti. Veliki sam poklonik i vjerskog turizma. Kada čovjek ode na Oplenac, u Žiču, na Frušku goru, pa se bar nakratko vrati u istoriju svog naroda, osjeti u sebi nešto iskonsko i počne analizirati svoje ponašanje. U tim razmišljanjima čovjek se čisti, dobija novu snagu i novu energiju. Takođe, volim putovati po inostrastvu. Volim posjetiti gradove i istorijska mjesta. Meni nije do kupanja i sunčanja. Kada odete u jednu Firencu, pa vidite vrijednosti, to je neprocjenjivo. Jedne godine, obilazeći Italiju, saznao sam da su tamošnja skupštinska zdanja sagrađena prije ravno šest i više vjekova. To je neprocjenjivo bogatstvo. Onda se sjetim da kod nas teško da postoji zgrada starija od 50 godina. Obuzme me tuga, jer naš narod, s tako bogatom istorijom, nije uspio sačuvati sve te vrijednosti iz prošlosti. Volim se vraćati u prošlost da bi imao drugačiji pogled na budućnost. Prošlost i istorija omogućavaju čovjeku da izabere pravi put za budućnost.
FOKUS: Šta je najveća vrijednost života?
PAVIĆ: Teško je to ukratko reći i samo jednu stvar izdvojiti. Život je, sam po sebi, najveća vrijednost, koju treba cijeniti. U životu sebi čovjek postavi ciljeve. Izuzetno je lijepo kada čovjek ima dobru porodicu. Možda to treba staviti na prvo mjesto. Čovjek radi, a u radu je cilj da pokaže i dostigne što bolji uspjeh. To zadovoljstvo je isto lijepo. Sve je lijepo, ako to uklopite u neki ambijent mjesne zajednice, opštine, republike, širih institucija. Ako nešto samo za sebe radite, samo za svoju porodicu, onda to i nije neka vrijednost, ako to niste podijelili sa svojim okruženjem i svojim prijateljima, opštinom, republikom… Sve te vrijednosti vezane su jedna s drugom.
FOKUS: Koja je vaša najjača osobina?
PAVIĆ: Teško je o sebi govoriti. Čovjek može biti subjektivan. Uvijek sam nastojao da budem principijelan i tačan. Kod mene su sastanci uvijek počinjali u tačno dogovoreno vrijeme. Nemam danas jednu politiku, sutra drugu, prekosutra treću. I kada ustajem i kada liježem, jednako mislim.
FOKUS: Između moralnog i materijalnog, čemu dajete prioritet i na koji način?
PAVIĆ: To je vječna dilema i na nju je teško odgovoriti. Kada se neko razboli, onda se kaže da je zdravlje najvažnije. Jednog mog kolegu, koji je bio bolestan, pitali su da li bi volio biti zdrav ili bogat. Odgovorio je: „Da mi je malo biti bolestan, a malo imati novca, bilo bi dobro.“ Moral čini čovjeka, ali novac uvijek ne treba da pokvari moral. Samo je nemoralno zarađen novac smetnja. Ako se moralno zaradi novac, onda on može biti samo potvrda čvrstine morala i drugih osobina čovjeka.
FOKUS: Kakav ste suprug?
PAVIĆ: To treba pitati moju suprugu (smijeh). Porodica i supruga mi znače mnogo kao podrška za naporan rad, koji iziskuje gotovo cjelodnevni angažman. Supruga mi pomaže pri odabiru garderobe. Njen sud mi je bitan. Žao mi je kada je iznevjerim zbog posla, pa ne dođem na ručak, iako sam ranije obećao. Moja supruga se ne bavi politikom, bavi se djecom, kućom, ima svoje ljubavi i interesovanja, ali je ona moj najstroži kritičar. Kada hoću strogog kritičara, onda njoj kažem da gleda neko moje TV gostovanje. Ona me daleko strože kritikuje od stranačkih kolega, prijatelja i drugih. Potpuno realno kaže šta misli bez obzira što sam ja u pitanju.
FOKUS: Na koji način pomažete ljudima, koji vam se, kao načelniku, obrate za pomoć?
PAVIĆ: Radujem se svakom uspjehu Prijedora, koji smo napravili, kada neko otvara firmu, proširuje porodicu. Moja radost je u vezi sa uspjehom i prosperitetom, tada sam najzadovoljniji. Centar za socijalni rad se bavi socijalnim slučajevima, ali mi u Opštini imamo dva fonda iz kojih pomažemo socijalne slučajeve. Ne možeš da ne pomogneš ljudima koji su u stanju socijalne potrebe. I lično, gdje god mogu, pomognem savjetom ili na drugi način. Čovjek ne može biti radostan ako u svome okruženju ima ljude koji su nesrećni. Kada podijelite radost nečega, onda je to vrijedno. Kako je u vjeri praštanje jedna od najjačih osobina, tako je u ovom ekonomskom ili političkom životu pomaganje.
FOKUS: Bavili ste se sportom!?
PAVIĆ: Cijeli život sam se bavio sportom. U mladosti košarkom, dok je bila u začecima na našim prostorima. Danas mi takođe sportovi nisu strani. Posljednjih godina sam preferirao tenis, ali unazad godinu dana zbog problema s nogom ne upražnjavam ga. Mladost sam proveo na sportskim terenima, možda je to doprinijelo jakoj konstituciji i da se fizički i psihički mogu oduprijeti svim naporima posla kojim se bavim.
Šoping
FOKUS: Idete li u nabavku?
PAVIĆ: Idem, garderobu kupujem sam. Malo sam većih gabarita, pa mi rijetko ko može nešto kupiti. Uživam, ako imam vremena da kupujem. Kod mene su svi odrasli članovi porodice, pa je teško zadovoljiti svačiji ukus. Ali, Prijedorčani me svakodnevno mogu vidjeti da kupujem hljeb, kozmetičke preparate i slično.
Karakteri
FOKUS: Šta vas iritira kod ljudi?
PAVIĆ: Ljigavost, dvoličnost, dopodne jedno, popodne drugo, jednom čovjeku jedno, drugom drugo. To su osobine koje je nemoguće prihvatiti. Ne volim dvoličnost i licemjerje i one ljude koji preko drugih ljudi nastoje da postignu svoje ciljeve. Nanositi nekom zlo da bi tebi bilo dobro, užasno je.
Tekst – Fokus
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.