Marko Pavić: Prijedor uvijek bio slobodarski grad

Opština Prijedor i ove godine obilježava 16. maj kao Dan opštine, podsjećajući još jednom da istoriju Prijedora određuju i antifašizam i veliki doprinos naroda ovog kraja u borbi protiv najveće pošasti 20. vijeka.
Načelnik opštine Marko Pavić u intervjuu koji je dao tim povodom ističe da je Prijedor uvijek bio slobodarski grad, koji je za ideju slobode dao velike žrtve.
PAVIĆ: Zato smo prije nekoliko godina za Dan opštine izabrali jedan od najvažniji datuma iz istorije grada tog vremena, datum prvog oslobođenja grada. Time smo željeli da pokažemo da je suprotnost mračnoj ideologiji fašizma zajedništvo u borbi za slobodu, mir, pravdu i ravnopravnost, što su bili ideali borbe slobodarskog naroda Kozare, ali i principi na kojima sada gradimo našu lokalnu zajednicu. Mi te ideale treba da prenesemo na našu djecu, na naše učenike, a to možemo samo tako da se sjećamo heroja naše Kozare i herojske borbe ovog naroda. Od tih univerzalnih ideja mi danas pokušavamo da napravimo vrijednosti svakog čovjeka i svakog našeg stanovnika. Ali istovremeno poručujemo svima koji te vrijednosti narušavaju da nisu dobrodošli i njihove ideje moramo protjerati iz našeg grada. Borba protiv fašizma je nešto uzvišeno i to ne smiju zloupotrebljavati oni koji u toj borbi nisu ništa dali i ne smiju preuzimati od onih koji su svoje živote ili dijelove tijela dali u borbi protiv fašizma i sada zanemariti i stati u prve redove. Mogu pred neke strane medije, ali pred naš narod ne mogu stati. Mi znamo šta je antifašizam i na tom putu ćemo uvijek ostati.
NN: Ovaj praznik, kako to i priliči ovakvim datumima i događajima, Prijedorčani će podijeliti s brojni gostima i zvanicama, prijateljima grada i opštine u cjelini. Koga sve, tim povodom, očekujete?
PAVIĆ: Već je postala tradicija da nam za 16. maj u goste dolaze predstavnici gradova pobratima i partnera, pa tako i ove godine očekujemo delegacije iz Bovca, Novog Mesta, Manise, Pančeva, Kikinde, Trenta, Kragujevca i mnogo drugih pojedinaca i zvaničnika te brojne delegacije s raznih nivoa vlasti u zemlji i okruženju. Već je poznato da se našem pozivu gotovo redovno odazivaju i svečanu akademiju uveličaju i predstavnici susjednih opština, grada Banjaluke, ali i diplomatskih predstavnika mnogih država te njihovo prisustvo očekujemo i ovog puta.
NN: Dan opštine Prijedor je dobra prilika da se kaže šta je to urađeno između dva 16. maja. Šta biste, s tim u vezi, posebno izdvojili?
PAVIĆ: Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, jedan od najznačajnijih je projekat vodosnabdijevanja, vrijedan ukupno 40 miliona maraka, čija prva faza je okončana. Drugi projekat je „Crno vrelo“, koji realizujemo zajedno s Banjalukom, i trebalo bi da bude završen u ovoj godini. Treći projekat, koji će se oslanjati na Tomašička jezera, trebalo bi da započne. Asfaltirali smo puteva više nego u proteklih 40 godina, nastavljamo rekonstrukciju vodotoka Miloševice i Gomjenice, čime ćemo ih, što se tiče plavljenja Prijedora, isključiti sa spiska rizičnih rijeka. Pokrili smo 300 metara kanala Puharska, kojim se sva kanalizacija iz Prijedora odvodi u rijeku Sanu i tu napravili osnovu za izgradnju prijedorske pijace, koja će biti završena ove godine, a uskoro će biti završena istočna tribina na Gradskom stadionu. Ove godine je u planu izgradnja nadvožnjaka na Pećanima i početak izgradnje sportske hale na Urijama. Privlačenje stranih investicija već je neko vrijeme, a i dalje ostaje prioritetan zadatak lokalne vlasti. Uprkos krizi nema drastičnijeg otpuštanja radnika. Naprotiv, strani investitori dobro posluju i niko ne otpušta radnike. Hrvatska „Nova Ivančica“ počela je sa 60 radnika, a prešla na 200. Italijanski „Nuti due“ krenuo je sa 30 radnika, a prešao na 100. Austrijski „Austronet“ imao je desetak radnika, a sada ima skoro 60. Među stranim investitorima zainteresovanim za ulaganje u Prijedor od prošle godine su i Kinezi, koji bi da u industrijskoj zoni „Celpak“ proizvode računarske komponente, s Nijemcima i Slovencima se pregovara o izgradnji toplane i energane na biomasu, a ima i nagovještaja da će ovdje ulagati još neke hrvatske firme. Već tri godine, osim brojnih drugih opštinskih podsticaja za razvoj privrede, ovdašnja Fondacija za razvoj obezbjeđuje kredite za nabavku opreme i alata za proizvodnju. Bankovna kamata na sredstva iz Fondacije iznosi 5,95 odsto, a krajnji korisnik plaća samo jedan odsto, dok sve ostalo subvencioniše opštinski budžet. Opštinski budžet nije samo socijalni, što bi bilo očekivano u godinama krize, već i razvojni, jer zadržava stimulacije za domaće i strane investitore, poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća, zapošljavanje i samozapošljavanje. Izdvajanja za budžetske kategorije još od 2008. godine nismo smanjili ni za jednu marku, a čak smo povećali sva socijalna davanja.
NN: Koliko je Prijedor napredovao na opštem planu i na šta ste posebno ponosni?
PAVIĆ: Teško je s pozicije na kojoj sam nešto posebno izdvojiti. U vremenu krize nastojimo da ne zanemarimo studente, čak smo u ovoj godini povećali iznos mjesečnih stipendija i broj stipendista. Pored studenata, pomažemo i srednjoškolce, podržavamo gotovo sve sportske kolektive, nevladin sektor, udruženja nacionalnih manjina. U stalnim smo kontaktima s privrednicima, nastojimo da poboljšamo sliku zaposlenosti u našoj opštini. Ono što sigurno prija je da gotovo svaki razgovor s ljudima koji su ranije bili u našem gradu, pa ponovo dođu izražava pohvale na račun promjena koje su u gradu vidljive. Od uređenja glavne gradske ulice kao da je grad dobio jedan novi podsticaj za brži razvoj, koji bismo sigurno i ubrzali da nisu uslovi ekonomske krize u širem okruženju takvi da moramo biti strpljivi. To ne znači da ne moramo ništa da radimo, naprotiv strateškim planovima koje pripremamo moramo u svakom trenutku imati odgovor za svakog zainteresovanog investitora. Posebno sam ponosan na omladinu našeg grada, na mlade inovatore, na mlade matematičare, koji sa balkanskih, evropskih pa i svjetskih olimpijada donose medalje i pronose daleko ime našeg grada. To je znak da smo sredina koja je prepoznala talente, omogućila im da se razviju i sada ubiru rezultate tog mukotrpnog rada, na korist sebi, ali i ponos svima nama.
NN: Problema, ipak, ima, jer se uticaj ekonomsko-finansijske krize, pored ostalog, odražava i na poziciju opštinskog budžeta. Šta kažu najnoviji podaci, a šta prognoze?
PAVIĆ: Punjenje opštinskog budžeta u prvom tromjesečju 2012. godine iznosi svega 71 odsto. To znači da je mjesečno bilo 800.000 KM manje od planiranih sredstava i da je u prvom tromjesečju gubitak iznosio 2,4 miliona KM. Ovaj minus predstavlja trećinu planiranog budžeta i smatram da ćemo ga, kakva su sada privredna kretanja, teško nadoknaditi do kraja godine. Situacija u aprilu je nešto povoljnija i povećanje priliva sredstava očekujemo i narednih mjeseci. Ova kretanja budžeta traže od nas štednju, racionalno trošenje budžeta i usmjeravanje sredstava tamo gdje su najpotrebnija. Princip ove administracije je da se ne može trošiti ono što nije zarađeno. Svi budžetski koristinici moraće da se kreću u granici prihoda koje obezbijedimo, a mnoge troškove ćemo redukovati. Bez obzira na krizu iz opštinske kase neće biti umanjena davanja za socijalne kategorije, penzionere, obrazovanje i podsticaje za poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća i zapošljavanje.
NN: Jeste li inače zadovoljni tempom kojim se razvijaju Prijedor i opština u cjelini i kako gledate na prijedorske perspektive u budućnosti?
PAVIĆ: Prijedor je danas savremen grad sa dugoročnom vizijom razvoja, priznat od Evropske unije kao grad proevropske orijentacije. Prijedor sutra treba da ima ono što mu nedostaje i što mu je nepravedno oduzeto. Ovaj grad treba da postane regionalni centar i grad svijetle budućnosti, koje nema bez čvrstog regionalnog razvoja.
Ne mogu da ne budem zadovoljan izjavama pojedinih stranih zvaničnika koji kažu da je Prijedor najprosperitetniji grad u BiH. To govore predstavnici međunarodne zajednice koji su ranije zaobilazili Prijedor, a koji sada ovdje rado dolaze i govore da je Prijedor najviše od svih gradova u BiH učinio na stvaranju klime za privlačenje stranih investitora. Povoljna bezbjednosna, ekonomska i politička klima, kao i mnoga priznanja koja se odnose na prava nacionalnih manjina, dobro upravljanje ljudskim resursima i sertifikat ISO standard 9001-2008 samo potvrđuju da smo se pripremili, kao svi evropski gradovi, za buduće investitore i uopšte za saradnju kao jedna civilizovana sredina. Osim što je, da tako kažem, „najmultietničkiji“ grad u BiH, Prijedor je i grad sa najvećim brojem svojih stanovnika u dijaspori, što je takođe naša razvojna šansa s obzirom na činjenicu da ljudi iz dijaspore imaju novac, veze s potencijalnim investitorima, ali i jaku emotivnu vezu sa svojim gradom.
Jedna od najvećih investicija trebalo bi da bude oživljavanje Rudnika željezne rude u Ljubiji, za šta su zainteresovane mnoge kompanije, među kojima i kompanija „ArcelorMittal“, koja je u Omarskoj počela s nešto više od 500 radnika, a sada ih ima više od 800. Time bi oživio i trenutno najsiromašniji dio opštine Prijedor.
Smatram i da će evrointegracioni procesi Hrvatske dati nove mogućnosti investicijama u Prijedor zbog blizine hrvatske granice, kao što potencijalnim ulagačima kvalitetan pokazatelj predstavljaju ocjene Evropske unije, Savjeta Evrope, GTZ-a, UNDP-a, OEBS-a i mnogih drugih međunarodnih organizacija da je Prijedor u brojnim oblastima dostigao evropske standarde.
Tekst – PR – Nezavisne novine
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.