Matematička olimpijada u Argentini-Ratko Darda se oprostio bronzom!

Ratko Darda, maturant prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” okitio se danas bronzanom medaljom na 53. Svetskoj matematičkoj olimpijadi u gradu Mar del Plata u Argentini.
On je za Press RS putem društvene mreže fejsbuk kratko saopštio da su takmičari BiH u konkurenciji 548 najboljih mladih matematičara sveta ostvarili zapažen uspeh.
– Kolega Harun Hindija iz Sarajeva je osvojio srebrnu medalju. Bronzanu je osvojio Vladimir Ivković iz Nevesinja, dok su ostali članovi naše reprezentacije dobili pohvale. Ekipno smo popravili plasman u odnosu na ranija takmičenja-poručio je Darda iz Argentine i najavio skori povratak reprezentacije u BiH, kada će medijima dati više informacija o takmičenju.
Argentinskom bronzom ovaj supertalentovani mladić i učenik generacije Gimnazije u Prijedoru se na najbolji način oprostio od reprezentacije, a ostaće zapamćeno da je ove školske godine bio drugi na Balkanijadi u turskoj Antaliji i prvi na BiH matematičkoj olimpijadi. Na prethodnoj matematičkoj olimpijadi u Holandiji je takođe bio bronzani, a školovanje će najverovatnije nastaviti u Sloveniji.
Na argentinsku olimpijadu u matematici svoje takmičare je poslalo čak 100 zemalja iz celog sveta, a trajala je od 8. do 16. jula. Odlazak BiH matematičara na Olimpijadu su pomogli Ministarstvo prosvete i kulture RS, Ministarstvo za obrazovanje nauku, tehnologiju i mlade Kantona Sarajevo, Prirodno matematički fakultet u Sarajevu, Društvo matematičara RS i Udruženje matematičara BiH.
Tekst – Press RS
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.