Matematika kao igra

Ratko Darda, učenik prijedorske gimnazije „Sveti Sava“, prošle godine je osvojio prvo mjesto na takmičenju matematičara BiH, a bio je trećeplasirani među najboljim matematičarima na Balkanu. Ratko želi i ove godine da bude jednako uspješan, pa sa svojim nastavnicima vrijedno vježba zadatke.
Nedavno je osvojio prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike u Banjoj Luci i sprema se za republičko prvenstvo koje bi trebalo da se održi u Trebinju.
– Konkurencija je bila jaka, jer su zadatke rješavala 32 najbolja matematičara iz opština prijedorske i banjolučke regije. Iako mnogi kažu da sam talentovan za matematiku, ja mislim da je najvažnije biti uporan i vježbati zadatke – istakao je Darda.
I dok se priprema za republičko takmičenje, Ratko nam je rekao da mu je velika želja da jednog dana postane profesor matematike.
– Želja mi je da jednog dana budem profesor matematike i da učenicima prenesem znanje iz ovog predmeta kojeg se ne treba bojati, već je ključ svega u vježbi – rekao je Ratko.
On nam je potvrdio da je matematiku zavolio još kao prvačić, kada mu je rješavanje zadataka bila omiljena igra. Nije mu teško da pred neko takmičenje vježba gotovo cijeli dan, jer kaže isplati se kada se na kraju ostvari dobar rezultat. Reklo bi se da za njega nema nerješivih zadataka, međutim, Ratko tvrdi da se ponekad i nađe pred matematičkim problemom koji rješava po nekoliko časova.
Direktor Gimnazije „Sveti Sava“ Fatima Kararić je istakla da je Ratko jedno svestrano dijete, matematiku voli iznad svega, zadatke sam pronalazi čak i na Internetu.
– Ponosni smo što je jedan ovako talentovani učenik došao u našu školu i mi ćemo apsolutno podržati njegov razvoj i u matematici i u svim drugim afinitetima koje bude pokazivao. Smatram da je i za njegove vršnjake i profesore izazov imati jednog takvog učenika u svojoj sredini – kazala je Kararićeva.
Ðak putnik
Ratko stanuje u Ništavcima, selu udaljenom tridesetak kilometara od Prijedora. Iako dobar dio dana provede putujući od kuće do škole i nazad, ima vremena i za sve one stvari koje vole njegovi vršnjaci i da zaigra loptu i da pogleda neki dobar film, pročita knjigu i stigne da i ostale predmete nauči za odličnu ocjenu.
Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.