Maturanti se zajedno krstili

Tradiciju kolektivnog krštenja u manastiru Gomionica nastavili su i ove godine maturanti Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora.
U prisustvu kumova – školskih drugara, rodbine i vjeroučitelja, jeromonah Metodije u nedjelju popodne krstio je deset svršenih učenika pomenute škole.
– Raduje me što su ovi mladi ljudi odlučili da na ovakav način prime pravoslavnu vjeru. Zahvalni smo njihovom vjeroučitelju koji ih je organizovao i školi koja ih je i ove godine podržala. Lani se u našem manastiru krstilo devet maturanata ove škole – kazao je jeromonah Metodije.
Olja Romić je kazala da je odlučila da se krsti najviše zbog bake, koja je dugo nagovarala na to.
– Postiću cijeli Petrovski post, a odlučila sam da mi kuma bude drugarica jer je poznajem od malih nogu – kazala je Romićeva.
Ana Madžar je potvrdila da se samostalno odlučila za krštenje, a posebno je raduje kumstvo sa drugaricom koje će trajati doživotno.
– Kumstvo se ne odbija. Kada mi je drugarica ponudila da joj budem kuma, odmah sam prihvatila. To mi je prijateljica iz vrtića i godinama smo nerazdvojne – kazala je Anina kuma Dejana Dejanović.
Krštenju maturanata iz Prijedora prisustvovao je i Slavoljub Lukić, savjetnik za vjeronauku pri Republičkom pedagoškom zavodu.
– Ovo je jedinstven događaj. Smisao vjeronauke je upravo da se učenici poslije osam godina, koliko uče vjeronauku u školi, na kraju krste – rekao je Lukić.
U manastiru Gomionica u nedjelju su se krstili Bojana Štrbac, Nikola Todorović, Marko Kovačević, Mihajlo Džever, Filip Marčetić, Strahinja Đujić, Jelena Trebovac, Una Milana Pjević, Ana Madžar i Olja Romić.
Neraskidiva prijateljstva
Direktor OŠ “Desanka Maksimović” Borislava Tokić kaže da još nije čula da neka škola organizuje ovakvu svečanost za svoje maturante.
– Posebno je dirljivo to što su kumovi učenika koji su se krstili njihovi drugovi. Time će veze iz vrtića prerasti u neraskidiva prijateljstva – rekla je Tokićeva.
Glas Srpske

Comments are closed.