Matursko krštenje u manastiru Gomionica

Maturanti Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Prijedora, njih devetoro, krstili su se juče u manastiru Gomionica, a ovaj važan čin, uz prisustvo kumova, rodbine, nastavnika, obavio je duhovnik manastira, jeromonah Metodije.
Krstili su se učenici devetih razreda: Dijana Plavšić, Mišo Papak, Nikola Nišević, Branislav Miladinović, Nikola Jovanović, Dragana Zdjelar, Damjan Petrović, Filip Marin i Nenad Vučković.
– Velika je naša radost što su baš u Gomionici odlučili da prime svetu pravoslavnu vjeru. Posebno je velika radost kada mladi ljudi svojom voljom pristupaju Hristu i kroz sveto krštenje postaju punopravni članovi svete crkve. Zahvalni smo njihovom vjeroučitelju koji ih je organizovao i školi koja ih je podržala – kazao je jeromonah Metodije.
Učenica Dijana Plavšić smatra da je krštenje značajan čin u životu svakog čovjeka, koji je ona željela da podijeli sa svojom najboljom drugaricom Andreom Goronja.
Nikola Nišević istakao je da je nastavnik Ilija Bašić predložio kolektivno krštenje.
– Pošto nisam kršten, odlučio sam da se krstim. To mi znači puno jer ulazim u sabornu crkvu na ovako lijep način sa svojim drugovima – kazao je Nišević, kojem je kum bio drug i imenjak Nikola, koji je potvrdio da je sa radošću prihvatio kumstvo jer je to velika čast za njega.
Nastavnik vjeronauke Ilija Bašić istakao je da je ova lijepa ideja njihovog devetogodišnjeg školovanja potekla od nekoliko učenika koji su do sada bili nekršteni.
– To njihovo upoznavanje sa vjerom i crkvom kroz učenje vjeronauke odlučili smo da krunišemo svetom tajnom kojom pristupaju svetoj sabornoj crkvi, a imamo i blagoslov prijedorskog protonamjesnika Ranka Maletića da ovdje obavimo krštenje, jer su djeca željela da se krste u Gomionici – kazao je Bašić.

Kumovi najbolji drugari
Direktor škole Borislava Tokić rekla je da nije čula da je neka škola organizovala ovakvu svečanost za svoje maturante.
– Djeca su izrazila želju da se krste, njihov vjeroučitelj ih je podržao i ja sam bila zaista oduševljena i rekla sam im da ću učiniti sve što mogu da se ovo kršenje i dogodi. Posebno je dirljivo to što su im kumovi njihovi drugovi, tako da mnoga drugarstva još iz vrtića sada dobijaju neraskidive veze – rekla je Tokićeva.
Glas Srpske

Comments are closed.