Medalja za Ratkove brojke

Ratko DardaUčenik devetog razreda osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Prijedora Ratko Darda, osvojio je bronzanu medalju na 12. juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana od 23-28. juna u albanskom gradu Valoni. On je među 72 učesnika iz deset balkanskih država i gostiju iz Moldavije i Kazahstana podijelio treće mjesto sa Vladimirom Ivkovićem đakom osnovne škole „Risto Proroković“ iz Nevesinja. – Zadaci su bili veoma teški i složeni, tako da osvojenu bronzanu medalju smatram velikim uspjehom, mada su mi samo dva boda nedostajala do srebrne medalje, rekao je skromni Darda. Kaže da mu je učešće na ovom takmičenju novo i lijepo iskustvo.

Darda je kao najbolji matematičar u BiH i pobjednik državnog prvenstva koje je krajem maja održano u Sarajevu. Bio u šestočlanoj ekipi koja je BiH predstavljala na Balkanijadi u Albaniji.

Drenka Končar, Ratkova nastavnica matematike, koja je bila u njegovoj pratnji u Albaniji, rekla je da je bilo veoma lijepo biti dio ekipe koja je od tako velikog broja mladih matematičara, baš jedan učenik prozvan da dobije priznanje za svoje znanje.

– Ponosna sam na svog učenika, za koga smatram da nema zadatka koji ne može ili ne zna da riješi. On je svestrano dijete. Matematiku voli više od svega. Zadatke sam pronalazi, čak i na Internetu za njega gotovo na nema nerješivih matematičkih problema, kaže Končareva i dodaje da u svojoj tridesetšestogodišnjoj karijeri još nije imala ovako dobrog matematičara.

Končareva je istakla da je sjaj bronzane medalje Ratka Darde još sjajniji, jer je u kontaktu sa drugim profesorima i vođama ekipa, pogotovo iz Srbije i Rumunije shvatila, da se u njihove talentovane matematičare ulaže mnogo više.

– Njihovi učenici se pripremaju mjesecima za takmičenja i to u posebnim uslovima, tako da je to na neki način i primjer kako bi naše školstvo trebalo da se odnosi prema svojim talentovanim učenicima“, kazala je Končareva.

Ratko Darda nije samo najbolji matematičar, on je i vukovac i učenik generacije u osnovnoj školi „Dositej Obradović“, a samo riječi hvale za njega ima i razredni starješina Sava Kovačević.

– Veoma sam ponosna što sam u svom razredu imala jednog takvog učenika koga su voljeli i učenici i nastavnici, rekla je Sava Kovačević. Ona vjeruje da će Ratko jednog dana postati veliki naučnik.

– Matematiku sam zavolio dok sam pošao u školu. Volio sam da vježbam zadatke i ništa mi nije bilo teško. Dok su se drugi igrali, ja sam vježbao, ali ne iz obaveze, već iz razonode i znatiželje da li znam da riješim neki zadatak ili ne. Želja mi je da jednog dana budem profesor matematike i da učenicima prenesem znanje iz ovog predmeta kojeg se ne treba bojati, a ključ svega u vježbi, rekao je na kraju Ratko Darda. On je upisao opšti smjer prijedorske gimnazije „Sveti Sava“ gdje će kaže nastaviti da vježba matematiku i da se takmiči, jer mu je matematika velika ljubav.

Ratko je svestran đak. Matematiku voli više od svega. Zadatke sam pronalazi čak i na Internetu i za njega gotovo da nema nerješivih matematičkih problema, kaže njegova nastavnica Drenka Končar.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.