Medicinsko-tehnološka i građevinska škola Prijedor: Maturska ekskurzija-Obeštećenje i školi i učenicima do kraja godine

Medicinsko-tehnološke i građevinska škola Prijedor, čijim učenicima nije ispoštovan plan i program maturske ekskurzije, u fazi je odabira banke koja će ponuditi najpovoljnije uslove kredita kojim će biti obeštećeni i učenici i škola, potvrdio je Srni direktor ove srednjoškolske ustanove Milenko Kosić.

„Riječ je o kreditu od 20.000 KM kojim ćemo obeštetiti školu, za troškove koje je snosila iako su bili obaveza odabrane agencije, kao i učenike, i to za sav dodatni novac koji su tokom ekskurzije dali, a što nije bilo predviđeno, kao i za sve sadržaje koje nisu imali, a koji su bili uračunati u cijenu ekskurzije koju su u cjelosti platili prije puta“, pojasnio je Kosić.

On je dodao da svi navedeni troškovi iznose oko 18.000 KM, a da su preostale 2.000 KM namijenjene za sudske i troškove advokata kojeg je škola angažovala da za naknadu štete tuži i agenciju „Lajf turizam“, koju je školski odbor odabrao za organizovanje ekskurzije, i odgovorno lice u toj agenciji.

„S obzirom na to da materijalne troškove srednjim školama isplaćuju lokalne zajednice, za ovakav način obeštećenja dobili smo saglasnost gradske administracije. S obzirom na dužinu tenderske procedure, koja može trajati i više od mjesec dana, očekujemo da i školi i učenicima obeštećenja isplatimo do kraja godine“, naveo je Kosić.

Na maturskoj ekskurziji po Italiji, Francuskoj i Španiji 86 maturanata provelo je dva dana manje nego što je bilo predviđeno, u povratku su putovali više od 32 sata, a umjesto prenoćišta u hotelu, noć su proveli u autobusu, dok im je tokom putovanja tražen i dodatni novac iako su punu cijenu, 634 KM, platili prije polaska na put.

Sve vrijeme ekskurziju su pratili problemi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koje je agencija „Lajf turizam“ preuzela kako prema školi i učenicima, tako i prema prevozniku kojeg je angažovala.

Sa agencijom koja organizuje ekskurzije ugovor potpisuje direktor škole, a agenciju putem tendera i po Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bira školski odbor.

Na odluku školskog odbora da izabere „Lajf turizam“ konkurentska agencija žalila se dva puta, ali je oba puta školski odbor odbacio žalbe kao neosnovane.

Školski odbor broji sedam članova i rad u ovom tijelu je volonterski, a ne plaćeni. Članovi školskog odbora jednoglasno su bili protiv ostavke direktora koju je direktor škole ponudio dva dana nakon ekskurzije.

Stanica javne bezbjednosti Prijedor u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH radi na utvrđivanju odgovornosti svih učesnika u organizovanju ove maturske ekskurzije.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nema nadležnosti da učestvuje u izboru agencije koja realizuje ekskurziju, već isključivo školama daje saglasnost na realizaciju ekskurzije van granica BiH.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske rečeno je da turistička agencija “Lajf turizam“ iz Prijedora ne posjeduje licencu za organizovanje turističkih putovanja.

Iako agencija „Lajf turizam“ nije imala licencu za organizovanje turističkih putovanja, prijedorskoj Medicinsko-tehnološkoj i građevinskoj školi dostavili su ugovor o „poslovno-tehničkoj saradnji“ s agencijom „Jelić turs“, za koji se ispostavilo da je falsifikovan i zbog čega ih je ova prnjavorska agencija prijavila policiji.

Agencija „Lajf turizam“, čije sjedište je u Tuzli, poslovnicu u Prijedoru otvorila je 1. oktobra 2011. godine, ali se u iznajmljenom prostoru u tržnom centru „Bingo“ od aprila ove godne niko nije pojavljivao. Republičku tržišnu inspekciju, prilikom kontrole ove agencije, zakupodavac je obavijestio da već duže vrijeme ne uspijeva stupiti u kontakt sa zakupcem radi dogovora o izmirenju duga ili eventualnom otkazu ugovora o zakupu.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.