Mehmedova crkva svjedočanstvo o zabranjenoj ljubavi

Iza velikih ljubavi ostajala su mnoga pisana svjedočanstva, ali i mnoge građevine koje su svjedočile o tim, uglavnom zabranjenim ljubavima. Takva je i Mehmedova crkva u prijedorskom naselju Kozarac.

Crkva je sagrađena krajem 19. vijeka i bila je, sve dok nije srušena u proteklom ratu, nijemo svjedočanstvo o zabranjenoj ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Prijedorčanin koji dobro poznaje ovu zanimljivu priču, inače direktor ovdašnjeg Muzeja Kozare Milenko Radivojac, tvrdi da je sve počelo kada je nakon velikog požara 1882. godine počela obnova Prijedora i kada su tu počeli da stižu austrijski stručnjaci.

– U Kozarac je došao i Karl Šmucer i 1883. godine otvorio prvi  industrijski pogon u Prijedoru, pilanu za koju su sjekli građu jer je trebalo izgraditi oko 400 kuća koje su izgorjele u tom velikom požaru – kaže Radivojac.

Dodaje da je Šmucer imao dva sina i kćerku Mariju. Na pilani je bilo dosta radnika među kojima i Mehmed Kulašić, koji je lijepo pjevao uz harmoniku. Njegova ljepota i još ljepši glas nisu ostavili ravnodušnom ni Mariju Šmucer.

– Legenda kaže  da se rodila  velika, ali zabranjena ljubav između bogate Austrijanke i siromašnog Kozarčanina. U Kozarcu je pronađeno mrtvo novorođenče uvijeno u novine. Pošto su novine bile na njemačkom jeziku, u zaglavlju je pronađen natpis Karl Šmucer, što je bio dovoljan razlog da se provede istraga. Saznalo se da je Marija Šmucer rodila mrtvorođenče. Bila je to velika bruka, zbog čega je ona otišla u svijet – kaže Radivojac.

Mehmed se poslije toga zatvorio u kuću, propio se, a samo se ponekad noću čula njegova harmonika.

Karl Šmucer je iznad pilane na jednom brežuljku izgradio malu kapelu, koju je narod nazvao Mehmedova crkva.

Radivojac kaže da je njega, kao i mnoge Kozarčane, obradovala vijest da postoji interes da se kapela ponovo obnovi kao značajan kulturno-istorisjki spomenik ovog kraja.

Kada će Mehmedova crkva ponovo postati svjedočanstvo jedne velike ljubavi zavisi od nastojanja ljudi ovog kraja da od zaborava sačuvaju svoju bogatu istorijsku prošlost.

Donatori

Radivojac kaže da se prije dvije godine u Muzeju Kozare pojavila Milica Kotur, konzervator Zavoda za zaštitu spomenika RS i Helga Kambič koja živi u Ljubljani i koja je jedini nasljednik Karla Šmucera, odnosno Šmucerova unuka. Ona je izrazila želju da obnovi crkvu.

Prijedorski župnik Marijan Stojanović je potvrdio da je obnova crkve počela prije dvije godine postavljanjem temelja.

Glas Srpske

Comments are closed.