Meholjić teško uvrijedio vjernike

Merzuk ef. Hadžirušidović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor uputio je protestnu notu ispred vjerske službe prijedorskog medžlisa, ali i drugih kolega, vjerskih službenika, zbog verbalnog incidenta.

Protestna nota

On se, prema njegovim riječima, dogodio na Svečanoj akademiji u pozorištu Prijedor povodom Dana državnosti BiH, koju je organizirao SDPBiH.

– Uvrijeđen sam nastupom Hakije Meholjića, potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a, koji je u svom obraćanju, prethodno naglasivši da je riječ o njegovom mišljenju, koje nekom može da se svidi ili ne, rekao, parafraziram – da kada pošaljemo dijete u crkvu ili, pak, džamiju, onda ga pop ili hodža seksualno zlostavljaju – izjavio je jučer ef.
Hadžirušidović.

Očekuje reakciju

On ističe da je, ogorčen Meholjićevom izjavom, Svečanu akademiju istog trena demonstrativno napustio. Dodaje da je ovu protestnu notu uputio na nekoliko adresa, lokalnog i Glavnog odbora SDP-a. O svemu je obavijestio i Službu za odnose s javnošću pri Rijasetu IZBiH.

– Očekujem da reagiraju, jer lično smatram da je izrečena krupna i zgražavajuća kleveta i da je ovo drastičan primjer kršenja slobode vjeroispovijesti. Postavlja se pitanje kako neko uopće može biti slobodan u svojoj vjeri ako se vjerski poglavari paušalno i neosnovano prozivaju za pedofiliju – kazao je ef. Hadžirušidović.

Naglasio je da su skupovi kakva je Akademija, organizirana povodom Dana državnosti, posljednje mjesto na ovom
svijetu gdje su se trebala iznositi „lična mišljenja i klevete“.

Čirkin: Prisutne pojave

Behzad Čirkin, predsjednik Regionalnog odbora SDP-a Prijedor, kaže da je o incidentu razgovarao sa ef. Hadžirušidovićem, s kojim je, tvrdi, „usaglasio neke od stavova“.

– Smatram da je ef. Hadžirušidović to pogrešno izvukao iz konteksta onog što je osnovna poruka Hakije Meholjića,
koji svakako sve nije svrstao u istu skupinu, ali je naglasio da takve pojave danas jesu, nažalost, prisutne u našem društvu.

Opća erozija morala kroz organizirani kriminal koji seže do političkih vrhova i krugova vlasti jesu ono što jeste temelj izlaganja gospodina Meholjića – kazao je Čirkin.

Dnevni avaz

Comments are closed.