Mesna industrija Impro: Prodaja dijela stečajne mase 6. februara

impro-stecajProdaja dijela stečajne imovine prijedorskog „Impra“ održaće se 6. februara u Osnovnom sudu u Prijedoru, rekao je danas Srni predstavnik radnika u odboru povjerilaca ove mesne industrije Dragan Bojanović.

„Biće to treći pokušaj licitacije, a imovinu prvobitno procijenjenu na oko 12,5 miliona KM kupac ovaj put može kupiti za trećinu vrijednosti odnosno za 4.163.000 KM. Zato se nadamo da ćemo taj posao tada i završiti“, kazao je Bojanović.

Dvadesetak radnika „Impra“ okupilo se danas pred preduzećem kako bi se upoznali iz prve ruke s tokom stečajnog postupka.

„Ovi ljudi skoro dvije godine ne rade i žive u neizvjesnosti. Prioritet je isplata minimalnih radničkih potraživanja, povezivanje staža i, u najboljem slučaju, njihov ponovni radni angažman kod novog vlasnika“, istakao je Bojanović.

Za oko 70 radnika „Impro“ duguje oko 270.000 KM za šest neisplaćenih plata, te oko 470.000 KM za doprinose, a radnici su u prvom isplatnom redu.

„U međuvremenu je putem licitacije prodat jedan objekat `Impra` u Ulici Vuka Karadžića u Prijedoru, ali kako je taj prostor bio pod hipotekom Poreske uprave Republike Srpske, sav novac od prodaje pripao je Poreskoj upravi, a njime nije pokrivena ni polovina duga `Impra` prema toj instituciji“, dodao je Bojanović.

Imovina proizvodnog pogona „Impra“ u Brezičanima kod Prijedora, koja predstavlja dio stečajne mase, prvobitno je bila procijenjena na 14 miliona KM, a ponovnim vještačenjem utvrđena je njena nova vrijednost od 12,5 miliona KM.

Isplatu potraživanja, osim radnika i tražilaca izvršenja prodaje sudskim putem, čekaju i dobavljači, „Elektrodistribucija“, Poreska uprava i mnogi drugi.

Od 2006. godine „Impro“ je u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća „Orion 3“ koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 odsto akcija ove mesne industrije. Od 4. aprila 2011. godine preduzeće je u stečaju.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.