Meso kupuju na grame

Cijene nekih osnovnih prehrambenih proizvoda u većim trgovačkim centrima u Prijedoru su skoro udvostručene, rekao je Zoran Banović, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju građana „Don“.
„Brašno je u nekoliko trgovačkih centara već poskupjelo za 55 odsto. Litra ulja je u prosjeku skuplja za 16 odsto, dok je cijena kilograma šećera viša za 10 odsto. Tu su i više cijene voća i povrća, koje poskupljuje u zavisnosti od sezone za 25 do 30 odsto. Nevjerovatno je da su i cijene deterdženta za veš ili pak običnog toalet-papira više u prosjeku za osam do 30 odsto“, naglasio je je Banović, navodeći da su to pokazala istraživanja koja su sproveli u posljednja dva mjeseca.
Takve cijene su, kako kažu, potrošaču novi udar na ionako skoro prazan džep većine, pa im osnovne namirnice, kako ističu, postaju kao luksuzna roba.
Banović smatra da bi najavljena dalja poskupljenja brašna, mesa, jaja i drugih životnih namirnica sigurno uzela svoj danak, jer veliki broj građana novca nemaju ni za puko preživljavanje. Banović je kazao da će novi izvještaj o ispitivanju tržišta i o već evidentnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica kao i žalbama građana proslijediti i Ministarstvu trgovine i turizma RS, koje je i osnivač Udruženja građana „Don“, a sve sa ciljem zaštite potrošača.
Većina kupaca sa kojima smo juče razgovarali kaže da na tržnicama, pijacama i u trgovačkim centrima sve manje kupuje iako je ponuda raznovrsna. Tako prijedorski penzioner Sretko Tadić govori da od svoje skromne penzije teško da može sastaviti kraj s krajem i da sve što dobije ostavi na pijaci kupujući samo ono što je najneophodnije da bi pojeo bar jedan pristojan obrok dnevno.
„Taj obrok je veoma skroman. Meso kupujem samo kada dobijem penziju i na grame. Nevjerovatno je da danas samo jedno jaje na pijaci košta 50 feninga“, istakao je Tadić.
Žale se i prijedorski mesari zbog slabe kupovne moći građana, pa tako jedan mesar koji je želio da ostane anoniman navodi da ima kupaca koji kupuju samo po jednu šniclu ili kilogram goveđih kostiju kako bi skuvali neko varivo.
U sindikatu najavljena nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica tumače i novim udarom na standard i dostojanstvo ljudi. Dragoljub Kitonjić, izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra u Prijedoru, smatra da je Vlada RS ipak učinila napor i odrekla se marži u namjeri da onemogući ubrzan rast cijena.
„Ali tržište je slobodno i liberalizovano, što trgovcima i proizvođačima omogućava da podižu cijene, što je u ovakvoj situciji siromaštva običnog čovjeka nedopustivo“, naglasio je Kitonjić, koji smatra da bi se mjerama Vlade RS i daljim angažovanjem sindikata moralo zaustaviti ili pak ograničiti dalje divljanje cijena osnovih životnih namirnica.
Kos: Poskupljenje je neminovnost
Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, tvrdi da su poskupljenja mlinarskih proizvoda neminovnost.
„Domaći mlinari prinuđeni su da pšenicu uvoze iz Mađarske, a cijena pšenice već sada iznosi 230 evra po toni. Zaliha pšenice gotovo da i nemamo, a najavljuju se i nova poskupljenja pšenice na tržištu. Ukoliko se nešto ne promijeni, nove cijene mlinarskih proizvoda biće korigovane nakon novogodišnjih praznika i u prosjeku će biti veće za dva do četiri feninga po kilogramu brašna“, govori Kos.
Nezavisne novine

Comments are closed.