Milan Ćuk na kruzerima obišao pola sveta

Milan Ćuk iz Prijedora, već dve godine plovi na američkom kruzeru i zarađuje kao fotograf na brodu. Kako kaže, živeći na brodu, koji je svojevrstan „grad na vodi“ video je svetske metropole i prirodne lepote od kojih zastaje dah. Kao običan građanin ih, tvrdi, nikad ne bi video.

On u gradu na Sani ima fotografsku radnju, čiji je vlasnik njegov otac. Želja za putovanjima prevagnula je nad sigurnim i uhodanim poslom u Prijedoru i otišao je u Beograd i sklopio ugovor sa američkom kompanijom „Safe Cruise“. U februaru 2010. godine zaputio se u Majami i počeo da radi na kruzeru „Ruby Princess“.

-Radim jedan dan oko 10 sati, a drugog dana samo tri sata. Trenutno u timu ima 11 fotografa, dva asistenta menadžera i jedan menadžer, dva snimatelja i jedan poseban fotograf, koji radi samo u privatnom studiju – pojašnjava Milan.

Kaže da je rad uglavnom baziran na perfektnoj usluzi za putnike, te da se sve vrti oko njih. Ponekad, ističe Milan, u poslu ima i neugodnih situacija, a to je uglavnom kada neki putnici traže popust na fotografije, koje inače koštaju od 20 do 25 dolara po komadu.

Milan na brodu priča na srpskom i engleskom jeziku, a intenzivno uči španski. Obišao je mnoga mesta zahvaljujući poslu kojim se bavi, a do tada je, kaže, mogao samo da sanja o ovakvim putovanjima. Od Majamija je krenuo i video Los Anđeles, Njujork, Orlando, Čikago, Aljasku, Quebec Sity i Vankuver u Kanadi. Godinu dana je proveo u Meksiku, Panami, Kostariki, Kolumbiji, Jamajki, Nikaragvi, Gvatemali, ostrvu Aruba, a nekoliko puta je posetio Bahame. Obišao je Englesku, Škotsku, Norvešku, Irsku, Dansku, Grenland, Italiju, Španiju, Francusku, Grčku i Tursku.

U ovom zanimljivom poslu Milan susreće i različite kulture i nacije. Tako u njegovom timu fotografa rade Englezi, Amerikanci, Filipinci, Meksikanci, Brazilci, Peruanci, Južno Afrikanci i Srbi. Kaže da su ipak najbrojniji Filipinci, a potom Indijci i Srbi. Plata za posao koji obavlja, tvrdi Milan zavisi od toga na kojem je „levelu“.

– Čim dođeš na brod imaš „level 1“. Ako si dobar radnik, garantovana ti je promocija na „level 2“ i tako do „levela 5“ čime dobijaš veću odgovornost. Plata za „level 1“ je 1.200 dolara, dok je na „levelu 5“ 2.000 dolara – priča Milan.

Na kruzeru je neprekidno proveo 19 meseci, a inače se, kako kaže, ugovori za posao dobijaju na šest meseci, a potom se dobija godišnji odmor od mesec i po do tri meseca. Posada na brodu može da se zabavlja u slobodnom vremenu u baru ili diskoteci.

-Na brodu ima prodavnica za posadu gde se mogu kupiti osnovne namirnice. Može se igrati bilijar, stoni tenis. Ko želi može čitati u brodskoj biblioteci, surfati internetom u internet kafeu, a oni koji vole mogu se odmarati u džakuziju, trenirati u teretani, ili plivati u bazenu – kaže on.

Na Bahamima sreo Banjalučanke
Prijedorčanin kaže da je jednom prilikom boraveći na Bahamima sreo dve Banjalučanke, koje su radile na drugom brodu. U šali kaže da je trebao doći na Bahame da bi sreo tako zgodnu devojku iz Banjaluke, sa kojom je kasnije postao i prijatelj.
Tekst – Blic
Foto – Milan Ćuk

Comments are closed.