Milana Vračar od predsjednika RS dobila video-kameru

Talentovana djevojčica Milana Vračar (13) iz Niševića kod Prijedora, koja je rođena sa deformitetom desne šake, na Dan RS od predsjednika Srpske Rajka Kuzmanovića na poklon je dobila video-kameru.

Taj poklon, koji je bila jedna od želja te svestrane učenice osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Omarske, uručen joj je zahvaljujući nagrađenim televizijskim spotovima pod nazivom „Republiko Srpska, volim te“, „Kolijevko moja“ i „Moje selo“.

Video-kameru je dobila da što kvalitetnije svoje ideje pretvara u spotove.

Ispunjena je i njena druga želja, pa su njeni spotovi prikazani na RT RS.

Milana je uspješna u mnogo čemu, prije svega u pisanju literarnih radova, ali i činjenici da svira dva instrumenta – klavir i gitaru.

Njeni roditelji Mile i Dražena kažu da je deformitet Milanine desne šake posljedica ratnih dešavanja i trauma koje je njena majka u trudnoći preživljavala tokom prošlog rata u BiH.

To Milanu nije sputavalo u bilo čemu i ponosno za sebe tvrdi da sve što poželi može da uradi i pored hendikepa sa kojim se godinama nosi uspješno.

Ističe da najviše voli svoju porodicu i RS i da je to bila osnovna ideja vodilja kada je krenula da snima digitalnim fotoaparatom, režira i sama montira spotove: „Republiko Srpska, volim te“, „Kolijevko moja“ i „Moje selo“.

Vrijedno je radila i sakupljala materijal više od godinu dana kako bi projektom „Ljepša i sretnija zemlja“ dala doprinos akciji „Ljepša i brojnija Srpska“.

„Za mene je bio izazov da se prijavim na konkurs za izradu spotova koji su posvećeni mojoj domovini. Već davno sam savladala tehniku na računarima i željela sam da se okušam u režiji i montaži spotova“, kaže Milana.

Njeni roditelji kažu da je od malih nogu pokazivala interesovanje za tehniku.

„Kada je dobila kompjuter pokazao sam joj osnovne stvari, ali me je veoma brzo prevazišla. Ponosan sam što je uspjela da nađe snage i prevaziđe sve ono što je fizički razlikuje od vršnjaka i da ode korak dalje, da bude najbolja“, kaže Mile.

Kuzmanović je čuo za tu nadarenu djevojčicu i pobrinuo se da joj ispuni želju. Prilikom uručivanja kamere rekao joj je da je imao zadovoljstvo da razgovara i primi tu prekrasnu djevojčicu, koja je svojim talentom i svojim radom impresionirala ne samo njega, već i sve u svojoj okolini.

„Takva djeca treba da budu naš ponos i da im pomažemo koliko god možemo“, rekao je Kuzmanović.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.